Política

El món, testimoni de la brutalitat policial espanyola

Els mitjans de comunicació internacionals es van fer ressò de la violència de les forces de seguretat contra ciutadans que només volien expressar-se votant

La reacció dels agents i la repressió contra els qui van participar en el referèndum contrastaven amb la consulta pactada amb el Regne Unit que Escòcia havia celebrat feia tres anys

Cata­lu­nya i el seu procés cap a la inde­pendència va ser el 2017 un dels argu­ments infor­ma­tius dels mit­jans de comu­ni­cació inter­na­ci­o­nals, espe­ci­al­ment l’1 d’octu­bre, quan es va fer el referèndum pro­hi­bit per l’Estat espa­nyol, que va aca­bar amb la bru­tal violència poli­cial que van reco­llir les càmeres de mig món. Només feia tres anys que els esco­ce­sos havien deci­dit en un referèndum acor­dat amb el govern britànic si volien inde­pen­dit­zar-se o con­ti­nuar per­ta­nyent al Regne Unit. La reacció del govern espa­nyol i dels apa­rells de l’Estat al referèndum català pro­hi­bint-lo pri­mer, mirant d’impe­dir-lo a cops de porra després i cas­ti­gant amb presó, mul­tes i inha­bi­li­ta­ci­ons els seus res­pon­sa­bles, va sor­pren­dre la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal.

Estat francès

Vicenç Bata­lla

El segui­ment i des­con­cert a l’Estat francès per un referèndum d’inde­pendència difícil d’enten­dre en un país d’inte­grada tra­dició cen­tra­lista, va donar pas l’endemà de l’1 d’octu­bre a una crítica gene­ra­lit­zada a l’actu­ació de les for­ces de segu­re­tat espa­nyo­les. I l’exem­ple més clar va ser la por­tada del diari Libération del 5 d’octu­bre, un espe­cial redac­tat per his­to­ri­a­dors, en què la imatge del rei Felip VI apa­rei­xia de cap per avall dies després del seu dis­curs jus­ti­fi­cant els ato­nyi­na­ments.

Brus­sel·les

Naza­ret Romero Gonzàlez

Mai l’afer català ha estat tant al cen­tre del debat euro­peu com després de l’1-O. La Unió Euro­pea es va man­te­nir a l’expec­ta­tiva els dies abans del referèndum, però les imat­ges de violència poli­cial con­tra els votants van ser una cata­pulta cap a l’escena inter­na­ci­o­nal. Les cri­des al diàleg dels líders euro­peus van anar acom­pa­nya­des de con­dem­nes a la violència. “Diàleg polític” i “solució diplomàtica” van ser algu­nes de les parau­les més repe­ti­des entre els líders durant la cimera que es va cele­brar a Brus­sel·les poc després de l’1-O. Un dels pro­nun­ci­a­ments clau va ser el de l’ales­ho­res pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Donald Tusk. “Afa­vo­reixi la força dels argu­ments i no els de la força”, va dir tot diri­gint-se a Mari­ano Rajoy. Si bé és cert que l’1-O va ser un moment deter­mi­nant en la pro­jecció inter­na­ci­o­nal de l’afer català, també ho és que no va ser sufi­ci­ent perquè les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees es mogues­sin: con­ti­nuen con­si­de­rant-lo una qüestió interna de l’Estat.

Itàlia

Alba Sidera Gallart

L’1 d’Octu­bre va mar­car un abans i un després en la manera de veure el movi­ment inde­pen­den­tista català a Itàlia. Les càrre­gues poli­ci­als con­tra la població van cau­sar un fort impacte. Pri­mer de tot, van gene­rar empa­tia. Veure gent de totes les edats posant el cos per defen­sar unes urnes i rebent cops de porra de poli­cies tan moti­vats, va impac­tar en el ves­sant humà. I va des­mun­tar una creença estesa: que l’inde­pen­den­tisme català era cosa d’una classe diri­gent de polítics molt de dre­tes i d’alguns empre­sa­ris que volien pagar menys impos­tos, i que no tenia base social. És la cari­ca­tura que se n’havia fet per asso­ci­ació amb el par­tit xenòfob Lliga Nord, que, per ves­tir de cre­di­bi­li­tat una rei­vin­di­cació sense fona­ment social ni històric, havia ins­tru­men­ta­lit­zat la causa cata­lana. Per cert, Mat­teo Sal­vini es va des­mar­car del referèndum, va dir que s’hau­ria d’haver res­pec­tat la llei espa­nyola, i Ger­mans d’Itàlia va feli­ci­tar la poli­cia afe­gint-hi un “Viva España”.

Ale­ma­nya

Gemma C. Serra

Ale­ma­nya, un país poc obert als referèndums i on la paraula naci­o­na­lisme fa por, va assis­tir amb des­con­cert a les imat­ges que aquell diu­menge arri­ba­ven de Cata­lu­nya. Repressió poli­cial i por­res con­tra ciu­ta­dans que ana­ven a votar, en un estat de la Unió Euro­pea (UE) gover­nat per qui era un soci lle­ial de l’ales­ho­res can­ce­llera Angela Merkel, el també con­ser­va­dor Mari­ano Rajoy. Cap al mig­dia van sal­tar els urgents a les cade­nes públi­ques i pri­va­des. També a les edi­ci­ons digi­tals dels mit­jans de referència. “La poli­cia espa­nyola intervé bru­tal­ment”, era el titu­lar del set­ma­nari polític Der Spi­e­gel. “Madrid ha fra­cas­sat de manera estre­pi­tosa”, resu­mia l’endemà l’edi­to­rial del diari Süddeutsche Zei­tung. Per al govern de Merkel, l’únic inter­lo­cu­tor vàlid era el govern de Rajoy. Res no va can­viar en aquesta posició ofi­cial. Ni ales­ho­res ni quan el març del 2018 Car­les Puig­de­mont va ser detin­gut en entrar en ter­ri­tori ale­many des de Dina­marca. De cop, però, la qüestió cata­lana ja no era només un assumpte “intern espa­nyol”, sinó també de la Justícia ale­ma­nya, que uns mesos després va deses­ti­mar l’ordre d’extra­dició del jutge Pablo Lla­rena.

Regne Unit

Daniel Postico

L’1-O va ser seguit amb molta inten­si­tat al Regne Unit, on el 2014 hi havia hagut el referèndum d’inde­pendència escocès. La cadena de tele­visió de 24 hores Sky News va eme­tre la jor­nada en directe amb el repor­ter atra­pat entre la mul­ti­tud con­tra la qual va dis­pa­rar la poli­cia a Bar­ce­lona. El repor­ter va aga­far unes bales de goma de terra i les va mos­trar a la càmera. “Es dis­pa­ren bales de goma i s’uti­lit­zen por­res con­tra els mani­fes­tants, però el govern espa­nyol diu que la poli­cia actua de manera pro­por­ci­o­nada”, va dir Sky. El govern britànic, ales­ho­res lide­rat pel con­ser­va­dor Boris John­son, es va des­mar­car i va dir que es trac­tava d’un afer intern espa­nyol. L’opo­sició labo­rista, encapçalada en aquell moment per Jeremy Corbyn, va dema­nar al govern que parlés amb Madrid perquè deixés de fer ús de la violència. El govern escocès i els naci­o­na­lis­tes gal·lesos van defen­sar el dret a deci­dir de Cata­lu­nya. Al Par­la­ment de Lon­dres es va obrir una comissió per seguir el con­flicte català i es va intro­duir una moció con­tra el pro­ces­sa­ment de Carme For­ca­dell.

Rússia

Abel Gallardo

Els rus­sos se’n riuen i posen cara d’incre­du­li­tat quan sen­ten que una inves­ti­gació periodística con­clou que hi va haver con­tac­tes entre el Krem­lin i el sec­tor inde­pen­den­tista abans de l’1-O. A Rússia es va seguir la jor­nada amb estu­por perquè l’Estat espa­nyol, i espe­ci­al­ment Cata­lu­nya, és un país esti­mat, i els cos­tava de creure la violència poli­cial que mos­trava la tele­visió, una imatge que els recor­dava la manera d’actuar dels anti­a­va­lots dels seu propi país per repri­mir les pro­tes­tes.

Estats Units

Àlex Segura

Amb con­ne­xi­ons en directe des de Bar­ce­lona i Girona, la cadena de tele­visió nord-ame­ri­cana CNN va fer una cober­tura espe­cial inèdita sobre el referèndum de l’1-O. Com a part d’aquest des­ple­ga­ment, l’emis­sora va crear un segui­ment minut a minut dels fets a la seva edició digi­tal, on va titu­lar “Cen­te­nars de ferits en el com­bat d’Espa­nya con­tra el referèndum català”. Tot i les repe­ti­des denúncies sobre la repressió poli­cial d’aquell dia, la posició de la Casa Blanca va ser ina­mo­vi­ble: l’ales­ho­res pre­si­dent nord-ame­ricà, el repu­blicà Donald Trump, va apos­tar per man­te­nir una Espa­nya “unida”.

Argen­tina

F. Molina

“Cata­lu­nya avui ha mati­nat, s’ha espe­rat, s’ha inqui­e­tat i ha sag­nat. Però final­ment ha votat”, arren­cava la crònica del diari Clarín, el més impor­tant de l’Argen­tina, sobre el referèndum. El rota­tiu Página12 va titu­lar “Cata­lu­nya ha votat mal­grat la repressió de l’Estat espa­nyol”. La cober­tura del dia D es va con­cen­trar en les esce­nes de violència que arri­ba­ven des de Bar­ce­lona. La ciu­tat és espe­ci­al­ment esti­mada a Bue­nos Aires, ja que és nor­mal tenir-hi algun fami­liar vivint-hi o que hi hagi pas­sat alguna tem­po­rada d’estudi o feina. És per això que la prèvia a la con­sulta va merèixer més atenció que altres esde­ve­ni­ments inter­na­ci­o­nals. “Les urnes van ser el botí de guerra d’aquest bati­bull de som­nis inde­pen­den­tis­tes, drets cons­ti­tu­ci­o­nals, juris­dic­ci­ons ter­ri­to­ri­als i desídia política”, resu­mia el diari Clarín el mis­satge de la jor­nada. Des dels Casals de Cata­lu­nya es va mobi­lit­zar la comu­ni­tat cata­lana de l’Argen­tina. Es van orga­nit­zar tau­les rodo­nes i debats públics i els refe­rents locals acon­se­guien espais als mit­jans de comu­ni­cació. La diàspora va ser aquell dia fona­men­tal­ment inde­pen­den­tista.

Japó

Josep Solano

Les prin­ci­pals comu­ni­tats cata­la­nes d’Àsia i de la regió del Pacífic van pre­pa­rar diver­sos tipus d’esde­ve­ni­ments –alguns amb simu­la­cres de vota­ci­ons– per cele­brar el referèndum de l’1 d’Octu­bre. La gran majo­ria dels prin­ci­pals mit­jans de comu­ni­cació van dedi­car molt poc espai o van igno­rar la con­sulta fins que es van pro­duir les imat­ges de violència, que no només van col­pir les comu­ni­tats cata­la­nes sinó també l’opinió pública en gene­ral. Pequín no només va donar suport a Madrid, sinó que a més va pren­dre nota i va apli­car la recepta de la guerra judi­cial als inde­pen­den­tis­tes de Hong Kong.

Líban

Joan Cabasés Vega

“Ets de Cata­lu­nya? Aquí estem fent el mateix que vosal­tres!” Durant unes set­ma­nes, els revo­lu­ci­o­na­ris liba­ne­sos i la causa cata­lana van donar-se la mà. L’octu­bre del 2019, la sentència con­tra els res­pon­sa­bles ins­ti­tu­ci­o­nals de l’1-O va coin­ci­dir amb el més gran cicle de pro­tes­tes que mai hagi vist el Líban en la seva història. Ells llui­ta­ven per des­em­pa­lle­gar-se de lide­rat­ges inde­sit­jats. I, des de Bei­rut, ente­nien que els inde­pen­den­tis­tes cata­lans ambi­ci­o­na­ven el mateix. Els dos embats han cor­re­gut la mateixa sort.

Condemna d’Amnistia
En l’informe anual sobre la situació dels drets humans al món presentat el febrer del 2018 a Washington, i’organització de defensa dels drets humans va condemnar la violència de l’1-O. En el document va assenyalar que l’Estat espanyol havia restringit drets fonamentals de les persones d’una manera desproporcionada i que durant el referèndum de l’1-O la policia va fer un ús excessiu de la força davant gent que volia votar pacíficament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.