Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv denuncia que Rússia mobilitza desproporcionadament tàrtars de Crimea

El 60% dels qui han estat mobilitzats al territori són tàrtars, tot i que només representen el 15% de la població

Les autoritats ucraïneses alerten que la mobilització parcial dictada per Moscou afecta de manera desproporcionada als tàrtars de Crimea, una minoria ètnica en la península annexionada per Moscou en 2014.

El president de l’oficina de la fiscalia ucraïnesa de Crimea, Igor Ponochovnyi, ha acusat aquest dimecres Rússia de cometre “un altre crim de guerra més contra els ciutadans ucraïnesos” amb aquesta mesura i ha fet referència a la Convenció de Ginebra, que prohibeix forçar a la població d’un territori ocupat a servir en les forces armades de la potència ocupant.

Ponochovnyi ha subratllat que en les zones amb una gran concentració de la minoria tàrtara s’han repartit una quantitat particularment elevada de notificacions de mobilització, segons ha informat en un comunicat

Tamila Tasheva, la representant permanent de la Presidència d’Ucraïna a Crimea, ha informat avui en una compareixença davant la premsa que fins a la data d’avui almenys 1.500 tàrtars han rebut l’ordre de mobilització.

En nombroses localitats dels districtes de Dzhankoy, Suday i Bajchysarai, representants de les autoritats russes han anat casa a casa i han acudit a llocs de treball, mesquites i altres llocs públics per a lliurar aquestes notificacions.

En la localitat de Zuya, uns cent tàrtars han estat mobilitzats, inclosos els mestres d’escola, i en alguns casos, els homes han estat carregats en camions i transportats directament als centres de reclutament, segons les informacions de Tasheva.

Per a la representant de Kíiv, aquestes mesures són “un càstig deliberat” per als tàrtars, a causa de la negativa de la majoria del col·lectiu a fer costat a Rússia i la seva oposició a la invasió d’Ucraïna, segons va dir ja divendres passat.

La mobilització a Crimea és un intent de “destruir” a la minoria, ha afirmat Tasheva, per a la qual constitueix una “catàstrofe” per a aquest grup ètnic, que segons les seves dades compta amb entre 250.000 i 300.000 membres en la península. Uns 159 residents de Crimea han mort en la guerra fins al dia d’avui.

Yevgeniy Yaroshenko, un analista de l’ONG “Crimea SOS”, ha explicat que a pesar que les autoritats de la regió han assegurat que la mobilització va finalitzar el diumenge, l’organització continua rebent informacions sobre operacions de reclutament en massa i sobre el lliurament de notificacions a ciutadans tàrtars.

L’analista va agregar que entre els afectats es compten persones amb greus problemes de salut, amb 60 anys complerts i altres amb un gran nombre de fills.

Segons dades de l’ONG, un 60% dels que han rebut l’ordre de mobilització en els últims dies eren tàrtars, encara que el grup ètnic representa només entre el 13 i el 15% dels habitants de la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona