Política

Divergència també en les propostes sobre el rumb nacional

No hi ha hagut propostes de resolució conjuntes –que es votaran demà– entre els tres partits independentistes

Les divergències entre els partits independentistes sobre el full de ruta a seguir es van fer paleses també ahir en la presentació al registre de les propostes de resolució, que són els documents on cada grup estableix els seus raonaments sobre un àmbit determinat i que es porten a votació al ple.

En temes sectorials, ERC i JxCat han presentat un total de 21 propostes de resolució conjuntes, la majoria de les quals fan referència a l’acció de les diferents conselleries. Però pel que fa a l’àmbit polític, i especialment sobre el camí a fer per declarar la independència, les posicions assenyalen camins i, sobretot, ritmes diferents.

Així, ERC i Junts divergeixen sobre la interpretació que cal donar al referèndum de l’1 d’Octubre, del qual dissabte es compleixen cinc anys. Mentre Junts afirma que el resultat de l’1-O és determinant perquè va ser, assegura, “legal i legítim”, ERC proposa que el Parlament el reconegui com una “fita clau” i, en una altra de les propostes de resolució, aposta per deixar clar el compromís “inequívoc” per treballar i assolir la república a través de l’exercici democràtic.

Per la seva banda, la CUP considera tancada l’etapa actual i dona per “acabada” la taula de diàleg, ja que, segons creu, La Moncloa no portarà a terme cap negociació “real” sobre l’autodeterminació i l’amnistia. Seguint la seva intenció, anunciada en el ple de dimarts d’aconseguir internacionalitzar la causa independentista, proposa instar l’executiu a adreçar-se, abans de la fi de l’any 2022, a l’ONU, la Comissió Europea i el Consell d’Europa.

Propostes conjuntes

Entre les propostes conjuntes dels dos socis del govern, n’hi ha una en què s’insta l’executiu a insistir al Ministeri de Transports que cal acordar, abans d’acabar aquest any, el “model de traspàs del servei de rodalies, regionals i Avant” de Catalunya, perquè la Generalitat “assumeixi la gestió integral” i la titularitat de les infraestructures del sistema ferroviari. Les resolucions pactades per ERC i JxCat també inclouen qüestions com el paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la inflació, anunciat dimarts pel president de la Generalitat.

LA DATA

30/9/02
Ple al Parlament
en la segona sessió del debat de política general, en què es votaran les propostes de resolució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona