Política

La UE pacta reduir el consum i els ingressos de les energètiques

Els Vint-i-set rebaixaran un 5% la demanda elèctrica en hores punta

Es fixa un impost del 33% a petrolieres i gasistes

Més d’un any després de l’inici de la crisi per l’augment del preu de l’energia, la UE ha tirat endavant la primera gran reacció comunitària per abaratir les factures de la llum. Els ministres d’Energia europeus van donar ahir llum verd a un paquet de mesures per reduir el consum elèctric i els ingressos de les empreses energètiques. Els titulars d’Energia arribaven a la reunió amb el paquet pràcticament tancat i no hi va haver sorpreses. L’acord va arribar al cap de només dues hores de trobada.

El paquet de mesures fixa una reducció obligatòria del consum elèctric del 5% en hores punta, quan el preu és més alt, i una rebaixa voluntària total del 10%. Aquest estalvi, diu el reglament, es farà des de l’1 de desembre fins al 31 de març del 2023. La norma, que es tramitarà en els pròxims dies i entrarà en vigor immediatament després, també inclou un topall de 180 euros per MWh a les tecnologies inframarginals, és a dir, nuclear, renovables i lignit.

El topall s’aplica perquè aquestes tecnologies produeixen a baix cost i amb la situació actual assoleixen grans beneficis. Amb tot, l’acord dels ministres deixa marge perquè els estats puguin aplicar una xifra més baixa, com en el cas de l’Estat espanyol, que el té en 67 euros. També preveu flexibilitat perquè es pugui fixar per sobre del topall en algunes d’aquestes tecnologies.

El paquet de mesures europeu també apunta als hidrocarburs. El reglament grava amb el 33% els beneficis extraordinaris de les empreses petrolieres, gasistes i el sector de la refineria. Això s’aplicarà a les companyies que tinguin beneficis per sobre del 20% de la mitjana registrada des del 2018.

L’acord d’ahir és el primer pas en el camí per abaratir la factura de la llum. El ministre txec d’Indústria, Jozef Síkela, en representació de la presidència de torn del Consell, va fer notar després de la reunió el malestar d’alguns estats per la manca d’ambició en les propostes de la Comissió Europea. En la trobada, ministres de diversos estats van demanar anar més enllà per “estabilitzar” el mercat elèctric. “Demanem més accions per abordar la qüestió amb la urgència que necessita”, va subratllar el ministre txec.

En resposta a les “greus preocupacions” dels ministres d’alguns països, en paraules de Síkela, l’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, va anunciar que la setmana que ve presentaran més propostes per aplacar la crisi pels preus. Entre les mesures hi podria haver un mecanisme per limitar el preu del gas en la generació elèctrica, semblant al que s’aplica a l’Estat espanyol i Portugal.

LA XIFRA

10
per cent
objectiu de reducció global voluntària del consum general d’electricitat respecte a la demanda habitual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona