Política

Aragonès referma l’aposta per la continuïtat del govern

El president intervé en el debat de política general per comprometre’s a tenir un executiu “compactat”

Evita pronunciar-se sobre el nou ultimàtum de Junts, que li demana també la restitució de Puigneró

Quan falten menys de 48 hores perquè s’acabi el nou ultimàtum donat per Junts a ERC per mirar d’arribar a un acord per al compliment del pacte de govern que salvi la coalició, no sembla que ni els uns ni els altres tinguin gaire pressa per arromangar-se en una negociació que neix amb poques expectatives. En una breu intervenció, el president Pere Aragonès va voler “donar la cara” a l’inici ahir de la segona sessió del debat de política general per refermar que la seva “prioritat” és que l’executiu actual continuï, a fi de servir la ciutadania, això sí, “amb un govern compactat”. Conscient del “soroll” generat aquests dies, que va lamentar que ha eclipsat les mesures i propostes presentades, el president va voler deixar clar el seu compromís amb unes institucions “focalitzades al 100% en el servei a la ciutadania”, en els propers dies, mesos “i fins al final de la legislatura”, i va reclamar la “màxima celeritat” als socis perquè resolguin els dubtes i debats que tenen sobre la seva continuïtat en el govern. “Hi ha decisions que no depenen de mi”, recordava. En acabar, consellers com Jaume Giró, Victòria Alsina i Violant Cervera el van aplaudir, a diferència dels diputats de Junts.

Aragonès ni tan sols va fer cap al·lusió al nou repte llançat la vigília per l’executiva de Junts, en espera de rebre la proposta de “garanties i concrecions” que van anunciar que li farien arribar perquè es compleixi l’acord de govern pel que fa als temes a tractar en la taula de diàleg, la unitat a Madrid i una direcció estratègica de l’independentisme. Finalment, el document l’hi van fer arribar al vespre, 24 hores després de ser anunciat, i segons alguns mitjans inclou, a més, la petició de restitució del vicepresident Jordi Puigneró. Presidència l’avaluava en tancar aquesta edició.

En tot cas, al migdia, farts del que consideren un ultimàtum rere l’altre, en l’entorn del president recordaven que dimarts ja va allargar la mà per parlar d’aquests temes just abans que li plantegessin la possibilitat de demanar-li una qüestió de confiança, i insistien que és Junts qui ha d’aclarir què vol fer. Aragonès continua on era, i difícilment se’n mourà, per la qual cosa ahir hi havia bastant escepticisme en el seu entorn sobre el fet que la nova proposta pugui servir per desencallar la situació aquest cap de setmana, tot i que ell s’ha deslliurat l’agenda.El president d’ERC, Oriol Junqueras, va dir a Catalunya Ràdio que considera que aquests tres punts s’han complert “sobradament”, i va mostrar el desig que Junts decidirà quedar-se al govern. En un acte del partit al vespre a la Ràpita per commemorar els cinc anys de l’1-O, també demanava implícitament ajuda als socis en la seva estratègia. “No deixarem d’acollir-los generosament quan deixin de barallar-se i es posin a treballar per aquest país”, acabava.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, reclamava a la tarda des de Lleida que les negociacions es desenvolupin amb discreció, fora del focus dels mitjans. Tot i la pàtina d’unanimitat que Junts va voler exhibir en sortir de l’executiva de dijous a l’hora de plantejar la consulta de la setmana vinent sobre la seva continuïtat al govern, hi va haver dues posicions molt allunyades. Fonts coneixedores del debat asseguren que la disjuntiva era si directament els consellers plegaven en bloc o si es feia la consulta, que és un mandat congressual. Els membres del govern estan en contra de trencar, si bé la vigília, en connexió amb Waterloo, l’expresident del partit Carles Puigdemont, que manté l’ascendència, s’hi va mostrar a favor. En tot cas, ahir el cap de files al Parlament, Albert Batet, recordava l’encàrrec electoral de complir el mandat del 52% per avançar cap a la independència. “La millor garantia d’estabilitat i de respecte a les institucions és complir els acords”, recordava a Aragonès en la rèplica. “President, encara som a temps d’arreglar-ho. Per part nostra, hi tenim tota la voluntat, per nosaltres no quedarà”, va assenyalar.

El cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, va retreure a ERC i Junts que la seva picabaralla deixa l’executiu en temps afegit, que el govern és avui “una nosa per al país” i que està fent el ridícul. La portaveu del seu grup, Alícia Romero, demanava al president que “atengui” la seva predisposició i els pactes que li va oferir el seu partit.En paral·lel, el diputat d’En Comú Podem David Cid va lamentar que Junts i ERC convertissin el debat en “una pèrdua de temps” amb “l’enèsima baralla” pel poder. “Quin sentit té aprovar propostes de resolució i marcar el rumb del govern quan no sabem si existirà la setmana que ve?”, es va preguntar Cid. Entretant, els comuns donen per congelades les negociacions per al pressupost del 2023 fins que no es resolgui la crisi de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona