Política

Kíiv manté l’avenç en zones annexionades per Rússia

Recupera més terreny cap al sud i a l’est d’Ucraïna

La Duma ratifica la incorporació de les quatre regions ucraïneses

Moscou hi imposa el rus com a idioma oficial i el ruble com a moneda

Enmig dels avenços territorials de l’exèrcit ucraïnès, el Kremlin va fer ahir una rara admissió que encara està determinant quines són les àrees que es va annexionar la setmana passada. Ho va deixar entendre el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, en una conversa amb periodistes el mateix dia que la Duma (cambra baixa russa) ratificava l’annexió de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i de les regions de Zaporíjia i Kherson, a l’est i al sud d’Ucraïna, on l’exèrcit rus perd terreny davant la contraofensiva ucraïnesa. Els diputats van aprovar per unanimitat una a una les quatre lleis de ratificació. “Aquest procés és la continuació lògica de la unificació de les terres russes que va començar el 2014 amb el retorn de la república de Crimea i la ciutat de Sebastòpol”, va declarar el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, mentre presentava els projectes de ratificació als legisladors. Lavrov va aprofitar la seva intervenció per carregar contra els EUA i acusar-los de “convertir Ucraïna en un instrument de guerra contra Rússia, igual que al seu moment Hitler va fer alçar en armes la majoria de països d’Europa per atacar la Unió Soviètica”. La Duma va aprovar també les lleis constitucionals d’incorporació dels quatre territoris ucraïnesos abans que ho faci avui el Senat, últim tràmit abans que les promulgui el president rus, Vladímir Putin.

Els tractats de ratificació, avalats pel Tribunal Constitucional de Rússia, estableixen que la llengua oficial d’aquests quatre territoris serà el rus, tot i que es permetrà l’ús de l’ucraïnès i la moneda nacional serà el ruble.

Tot i el triomfalisme en el ple de la Duma, el comandament militar rus va haver d’entomar ahir més notícies preocupants provinents del front ucraïnès. El portaveu de Defensa va admetre ahir retrocessos a la regió de Kherson, fins ara controlada gairebé totalment per les forces russes. A l’est, a la regió de Donetsk, les tropes ucraïneses continuaven ahir el seu avanç cap a Kreminnà (Lugansk) després d’haver recuperat el cap de setmana l’estratègica ciutat de Liman i la localitat de Torske.

LA FRASE

Aquest procés és la continuació lògica de la unificació de les terres russes iniciada el 2014 amb Crimea
Serguei Lavrov
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS RUS

Alliberen el director de la central nuclear de Zaporíjia

El director de la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per les tropes russes, ha estat posat en llibertat, segons va informar ahir el cap de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA). Íhor Muràixov va ser detingut divendres per una patrulla russa mentre anava de la planta a la ciutat d’Enerhodar, on viu gran part del personal de la central nuclear, la més gran d’Europa.

En crida i cerca la periodista que va protestar a televisió

El govern rus ha emès una ordre de crida i cerca contra la periodista Marina Ovsiànnikova, que el març passat va interrompre un informatiu amb una pancarta contra la guerra. L’agost passat va ser posada en arrest domiciliari en espera de ser jutjada per difondre “notícies falses”. Dissabte passat, l’exmarit d’Ovsiànnikova va dir que s’havia escapat de l’arrest domiciliari juntament amb la seva filla.

Suècia avisa que encara surt gas del Nord Stream 2

La guàrdia costanera sueca va informar ahir que el Nord Stream 2 encara continua perdent gas, tot i que les autoritats daneses havien donat diumenge per acabades les quatre fuites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona