Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lviv acusa el segon atac rus contra els seus subministraments d’aigua i llum

Rússia ha llençat un total de 21 míssils contra la ciutat, 11 han aconseguit impactar contra els seus objectius i 10 han estat interceptats per les defenses antiaèries

La ciutat de Lviv, refugi relativament segur en l’oest d’Ucraïna per a milers de desplaçats de les zones del front, s’ha quedat aquest dimarts de nou sense llum ni aigua corrent després d’un segon atac rus contra les infraestructures de subministrament bàsic.

Segons el governador de la província, Maksym Kozytskyi, dues explosions han impactat sengles centres de la infraestructura energètica de la ciutat aquest dimarts, en una segona onada que ha afectat a prop d’un terç del subministrament elèctric.

L’alcalde, Andriy Sadovyi, ha revelat que almenys una persona ha resultat ferida i que prop del 30% de Lviv està sense llum i el subministrament d’aigua està suspès en parts de la ciutat.

En dos dies 21 míssils russos han estat llençats contra la ciutat i els seus voltants. Mentre que deu d’ells han estat interceptats per la defensa aèria, onze han aconseguit impactar contra els seus objectius.

Segons el governador Kozytskyi, quatre subestacions elèctriques han quedat “completament destruïdes”, la qual cosa ha deixat durant bona part del dilluns sense llum a gairebé el 90% de la ciutat i altres 1.400 assentaments de l’entorn.

Els tramvies no han circulat pel centre històric i el trànsit ha estat perceptiblement menor, mentre la major part de l’activitat comercial ha parat per la falta d’electricitat.

S’ha pogut veure gent pels carrers intentant captar una connexió de wifi o rebre servei en els seus mòbils, incapaç de conèixer amb precisió què estava passant.

En la llista de les compres urgents que els habitants només podien pagar en metàl·lic estaven el pa i les bateries. “Hem portat avui dos cops bateries addicionals dels nostres magatzems”, va dir a Efe el responsable d’una botiga de telefonia en el centre de Lviv. “La demanda no era tan alta com ho va ser al principi de la invasió i ara estem ben preparats”, va agregar.

En alguns llocs han aparegut punts de subministrament d’aigua amb diverses aixetes, inclosa la cèntrica Plaza Rynok. Només alguns habitants tenen encara aigua, la qual cosa és possible per l’ús de generadors elèctrics dièsel adquirits pels serveis municipals.

Aquests generadors també han garantit el subministrament ininterromput d’electricitat per a les UCI i quiròfans de l’Hospital Regional Clínic. Les intervencions quirúrgiques previstes, no obstant això, van haver de ser suspeses, segons va afirmar Efe Valentyn, un dels seus metges. “La nostra principal preocupació en aquest moment és el subministrament fiable d’oxigen als pacients, ja que els míssils russos semblen haver afectat les capacitats de producció locals”, va agregar.

La falta de refugis antiaeris segurs continua sent un dels principals problemes de la ciutat.

L’alcalde Sadovyi ha reclamat en una conferència de premsa que ara la ciutat té només una o dues setmanes per a preparar-se abans de l’arribada del fred i va demanar als residents que estalviïn en el consum d’electricitat. “L’enemic ha demostrat clarament els seus plans d’atacar infraestructures bàsiques per a espantar a la població”, ha dit Sadovyi, qui s’ha mostrat convençut que el pla rus fracassarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona