Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski demana al G7 observadors a la frontera amb Bielorússia

Reclama els membres del G7 sistemes de defensa antiaèria i antimíssils de mitjà i llarg abast moderns i efectius per a detenir els atacs amb míssils russos

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha proposat aquest dimarts als líders del G7 l’enviament d’una missió d’observadors internacionals a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia.

En declaracions citades per l’agència ucraïnesa “Interfax”, Zelenski ha argumentat que Moscou està intentant involucrar a Minsk en la guerra amb l’excusa d’una suposada provocació de Kíiv, que, no obstant això, no planeja cap mena de mesura militar contra Bielorússia.

Tanmateix, per a eliminar aquestes “narratives” i fins i tot la sospita “de qualsevol presumpta amenaça de la nostra part”, la solució implica enviar a observadors internacionals que supervisin la situació a la frontera, ha dit durant una videoconferència amb els líders dels Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya.

Zelenski ha demanat a més als seus homòlegs del G7 que donessin una “resposta simètrica” a Rússia després dels atacs més recents i que subministrin a Kíiv sistemes de defensa antiaèria i antimíssils de mitjà i llarg abast moderns i efectius per a detenir els atacs amb míssils russos com els que van deixar ahir 19 civils morts i un centenar de ferits en diversos punts del país.

“Un escut aeri per a Ucraïna. Això és part de les garanties de seguretat que són un element de la nostra fórmula de pau”, ha asseverat. Zelenski ha agraït el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president estatunidenc, Joe Biden, el compromís de proporcionar sistemes de defensa d’aquest tipus, però ha recalcat que, segons els serveis secrets ucraïnesos, Rússia ha encarregat l’Iran 2.400 drons kamikaze “Shahid”, per la qual cosa ha demanat el subministrament de més municions.

D’altra banda, el president ucraïnès ha insistit que no és possible el diàleg amb Rússia mentre Vladímir Putin sigui president. “Les converses poden ser amb un altre president de Rússia, que reconegui la carta de les Nacions Unides, els principis bàsics de la humanitat i la integritat territorial d’Ucraïna, o bé en un format diferent, de manera que el terrorista no tingui opció d’influir en decisions clau a través del terror” ha insistit.

El G7 condemna l’onada d’atacs russos a Ucraïna i referma el suport a Kíiv “el temps que sigui necessari”

El G7 ha condemnat aquest dimarts l’onada d’atacs russos a diverses ciutats i infraestructures d’Ucraïna. En una declaració després de la trobada d’aquest dimarts, en la qual també ha participat la Unió Europea, els caps d’estat i de govern de les principals potències han condemnat “de la manera més forta possible” els atacs russos i han subratllat que els “atacs indiscriminats contra civils innocents són un crim de guerra”. En la declaració, el G7 es compromet a donar suport a Ucraïna “el temps que sigui necessari” i lamenta “l’escalada” de Rússia, inclosa la mobilització de reservistes i la “retòrica nuclear”. En aquest sentit, ha advertit que respondrà amb “greus conseqüències” a qualsevol ús d’armes nuclears, químiques o biològiques.

El G7 també condemna l’annexió “il·legal” dels territoris ucraïnesos i insisteix que “mai” reconeixerà ni aquesta decisió ni els “referèndums de la vergonya utilitzats per justificar-la”. “Rússia no pot canviar les fronteres d’Ucraïna”, diu el text, que demana a la resta de països que tampoc reconeguin les annexions i se sumin a la demanda a Rússia “d’aturar les hostilitats”.

Finalment, el G7 es compromet a imposar més sancions contra Rússia i demana a les autoritats de Bielorússia que “deixin de permetre la guerra de Rússia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona