Política

Itàlia

L’ultradretà Ignazio La Russa, elegit president del Senat

La votació revela fissures en la coalició de dretes que va guanyar les eleccions

El líder de Forza Italia està molest perquè Germans d’Itàlia i la Lliga s’han repartit les presidències del Parlament

El senador ultradretà Ignazio La Russa, mà dreta de la més que probable pròxima cap del govern italià, Giorgia Meloni, ha estat elegit aquest dijous president del Senat. No obstant, la votació ha revelat fissures a la coalició de dretes que va guanyar les eleccions del passat 25 de setembre.

La Russa, de 75 anys i cofundador dels ultres Germans d’Itàlia (FdI) al costat de Meloni, ha obtingut 116 vots a favor –per damunt dels 104 necessaris– i hi ha hagut 65 vots en blanc.

Entre ells els dels senadors de la conservadora Forza Italia, de Silvio Berlusconi, integrant de la coalició de dretes al costat de FdI i la Lliga de Matteo Salvini.

A les files de Forza Italia només hi han votat Berlusconi i l’expresidenta del Senat Maria Elisabetta Alberti Casellati. La resta de senadors no s’han presentat.

Il Cavaliere ha escenificat així el seu malestar per com transcorren les negociacions amb els seus aliat de la dreta per formar l’executiu. Durant la votació al senat, s’ha pogut veure l’ex-primer ministre parlant amb La Russa visiblement enfadat i concloure la conversa amb un renec.

No obstant això, després de la votació Berlusconi ha afirmat a les xarxes socials que li “complau l’elecció d’Ignazio La Russa com a president del Senat de la República. No només no he tingut cap enfrontament amb ell, sinó que col·laborem lleialment i en total acord per donar al nostre país una institucionalitat estable i un govern fort i cohesionat”, ha escrit.

Segons els mitjans italians, el líder de Forza Italia no ha paït que FdI i la Lliga s’hagin repartit les presidències de les cambres parlamentàries, així com el rebuig que la seva deixeble Licia Ronzulli sigui ocupi una cartera al govern.

Forza Italia ha filtrat als mitjans que Silvio Berlusconi ha votat finalment “per donar un senyal d’obertura” als seus socis “malgrat la contrarietat” del seu grup.

A la Cambra Baixa els diputats es troben a punt de començar la segona elecció, després que a la primera cap candidat hagi aconseguit la majoria necessària, tot i que sembla que hi ha un acord clar perquè el càrrec recaigui a Riccardo Molinari, de la Lliga.

La presidenta de Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, serà l’encarregada de formar govern després d’haver aconseguit el 26 % dels vots, i preveu assignar el mateix nombre de ministeris a la Lliga, que va recollir el 8,9 % dels vots, i a Forza Italia, que va rebre un 8,6 %.

La XIX legislatura a Itàlia ha arrencat aquest dijous amb la primera sessió de les dues cambres del Parlament, en la que han d’elegir els seus respectius presidents. En aquesta legislatura la cambra baixa ha reduït els seus escons a 400 diputats i la cambra alta a 200 senadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona