Política

Reclamaran 13,2 milions per danys i perjudicis a Girona SA

L’Ajuntament sosté que el soci privat de l’empresa mixta de l’aigua el va perjudicar

Fins que l’empresa pública Catsa no operi, Salt i Sarrià de Ter cedeixen a Girona la gestió del servei de manera transitòria

Basant-se en un informe tècnic i un de jurídic, l’Ajuntament de Girona reclamarà al jutjat 13,2 milions d’euros al soci privat, Girona SA, de l’empresa mixta de l’aigua, Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa). En concepte de danys i perjudicis, el consistori sosté que la gestió de Girona SA, que té el 80% del capital, va perjudicar els interessos municipals i dels abonats del servei (66.947).

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), va donar detalls ahir de la reclamació, que s’inclourà en un contenciós administratiu obert el 2020. Fa dos anys, el consistori ja va quantificar en 10 milions la falta d’inversió (4,6 milions) i la falta de reposició (5,4 milions) que hauria comès Girona SA en el període 1992-2012, és a dir, des que es va constituir la societat, el 1992, i fins que va acabar la primera pròrroga de la concessió. El soci privat ja va presentar llavors un recurs.

Tres milions més

Dels 10 milions esmentats fins als 13,2, n’hi ha 1,5 per incompliments en la seu de l’entitat –el consistori encara paga 6.000 euros mensuals pel lloguer de la seu al carrer Ciutadans– i 1,6 perquè el soci privat no hauria aportat recursos a l’estructura directiva adjunta.

Des de l’octubre del 2020 l’Ajuntament, l’administració concursant, obliga Agissa a prestar el servei, sota la tutela judicial des del 2017. Al jutjat d’instrucció número 2 hi ha obertes unes diligències penals per suposats delictes dels gestors de Girona SA. El regidor va admetre que la causa penal condiciona la reclamació dels 13,2 milions, que hi quedarà “inclosa”. Amb el suport dels consistoris de Salt i de Sarrià de Ter, Girona fa la reclamació dels 13,2 milions “perquè no prescrigui” i com a liquidació d’Agissa, que es dissoldrà el dia 23.

Abans de la roda de premsa de Terés a la tarda, a la sala municipal Miquel Diumé, un ple extraordinari virtual va aprovar que els tres consistoris del Gironès assumeixin “directament la gestió del servei d’abastament i distribució d’aigua potable i el servei de sanejament en baixa d’aigües residuals”. Només Míriam Pujola (Ciutadans) hi va votar en contra. Els altres 28 regidors van donar suport a l’únic punt. A Salt, van fer el ple extraordinari dilluns i a Sarrià, el dia 30 de setembre. El ple d’ahir va durar vint minuts.

Falta de temps

Terés va admetre que l’Ajuntament de Girona haurà d’assumir la gestió del servei als tres municipis per falta de temps. Agissa deixa d’operar el 23 d’octubre i, com que l’endemà, el dia 24, la nova empresa pública supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa) SA, no estarà a punt, hi ha d’haver una transició, que Terés va dir que seria de “dos mesos”. A la tarda hi va afegir que amb una pròrroga excepcional “d’un mes”.

A partir del dilluns 24, els béns d’Agissa revertiran a l’Ajuntament de Girona i el seu personal –una seixantena de persones– serà subrogat. Terés va dir que hi ha negociacions obertes sobre com s’integren els empleats a la plantilla municipal. Amb els acords de Salt i Sarrià, els dos consistoris deleguen en Girona el servei de l’aigua al seu municipi.

El període d’interinatge en la gestió de l’aigua és una mostra més del que ha estat la municipalització del servei, segons va dir Guanyem. “Hi ha hagut certa opacitat i poca cooperació amb la resta dels grups, com si tot hagués quedat tancat en un despatx. El procés ha avançat a empentes i rodolons”, va dir el portaveu, Lluc Salellas. Guanyem va ser l’únic grup de l’oposició que va prendre la paraula.

A la tarda, Terés va reconèixer que la publicació de l’aprovació inicial de la municipalització “en un ajuntament que no és el de Girona” havia impossibilitat que es fes el canvi d’Agissa a Catsa sense cap període intermedi.

LES XIFRES

2
mesos
durà l’Ajuntament de Girona el servei d’aigua potable al mateix municipi, Salt i Sarrià abans que operi Catsa.

LES DATES

10
milions
d’euros reclama l’Ajuntament a Agissa pel falta d’inversions i per falta de reposicions (1992 i el 2012).
23.10.22
és el dia
que acabarà la seva activitat Agissa. Fins que no operi Catsa, Girona durà temporalment el servei d’aigua.
29.07.22
és el dia
que es va aprovar, de manera inicial, la municipalització del servei a Girona via una societat mercantil.
01.01.93
és el dia que
Agissa SA comença a prestar l’abastament i la distribució d’aigua potable a Girona, Salt i Sarrià de Ter.

La tria del soci privat del 1992, al punt de mira

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, va reconèixer que el procés de municipalització del servei d’aigua s’ha endarrerit més del compte perquè és un procés “molt complex”. Va recordar que la societat mixta es va constituir el 1992 amb un soci privat, Girona SA, que va ser escollit “sense cap concurs públic”. “Aquell va ser el pecat original, es va triar a dit. D’allà plora la criatura”, va dir Terés. Fa trenta anys el PSC governava l’Ajuntament.

El 2012 es va prorrogar la concessió perquè l’alcalde, Carles Puigdemont, no havia pogut fer un canvi de timó, va dir el regidor, que hi va afegir que l’expresident del govern havia ordenat “auditories operatives” i havia començat a “resoldre tot això”. Posteriorment, la CUP va dur el cas a la fiscalia. El divendres 4 de novembre hi haurà un ple extraordinari per aprovar de manera definitiva la gestió directa del servei d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.