FRANCESC TEIXIDÓ I PONT
CAP DE L’OPOSICIÓ A MATARÓ (ERC)
“Després de tants anys de govern socialista es necessita un canvi”
L’encara cap de l’oposició no repetirà com a alcaldable i ja ha anunciat que l’any vinent deixarà la política
Joaquim Camprubí serà el nou candidat dels republicans i Teixidó es mostra convençut que ERC pot aconseguir l’alcaldia de la capital del Maresme
El principal repte de la ciutat és aconseguir que sigui més homogènia i cohesionada
La seguretat i les ocupacions són uns temes en què sempre hem estat en línia amb el govern
Francesc Teixidó i Pont (Mataró, 1963) posarà punt final a la seva carrera política l’any que ve, coincidint amb les eleccions municipals. Aquest enginyer agrònom, amb màster en direcció d’empresa, haurà estat regidor a l’Ajuntament de Mataró en dos períodes: l’un al govern com a regidor d’Habitatge (2007-2011) i l’altre com a regidor a l’oposició (2015-2023).
Com a cap de l’oposició, quina valoració fa de la tasca de l’equip de govern en aquest mandat?
Després de tants anys de govern del PSC a Mataró, a excepció d’un sol mandat, l’acumulació d’hipoteques, de càrregues i compromisos amb uns i altres fa que l’acció de govern estigui tan condicionada que acabi amb una certa paràlisi, amb una aversió total al risc de prendre alguna decisió que pugui molestar a l’un o l’altre, i orientant-se únicament i exclusivament a guanyar les eleccions. Això crec que ha estat el problema principal i el que ha caracteritzat aquests últims anys. En la campanya electoral passada ja vam advertir d’això. El risc més gran per a la ciutat era que continués aquest equip de govern.
I de l’alcalde Bote en particular?
Per la seva joventut, va aportar a l’inici (2015) una certa frescor i diferència a l’hora de veure les coses. Però amb el pas del temps s’ha anat empeltant de tota aquesta dinàmica del PSC. És com si el responsable de la ciutat, que és l’alcalde, en molts temes fes com si no fossin cosa seva. I això és un error.
Valori’m també la tasca de la seva formació a l’oposició en aquest mandat. En què han pogut incidir tot i la majoria absoluta de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem)?
Amb la majoria absoluta com l’han treballat ells, en format “No escoltem a ningú”, és molt complicat estar a l’oposició. Tot i això, penso que hem fet una oposició ben estructurada des del punt de vista social, de gestió i estratègica. El que sí que hem notat és que a l’hora de fer preguntes, precs de control del govern i propostes de resolució, etcètera, moltes de les coses sobre les quals hem preguntat, el govern les ha començat a fer poc abans de contestar la pregunta. En certa manera, l’acció de fiscalització dona resultats, tot i que en altres coses no. Estem contents perquè, tot i estar a l’oposició, hem intentat donar la nostra imatge de com seríem si nosaltres fóssim al govern: una imatge de persones normals que no fan diferències amb ningú.
Ja ha anunciat que no repetirà com a candidat d’ERC en els pròxims comicis. Per què?
Porto molts anys. La situació ara d’ERC és diferent de la que hi havia en un inici i crec que és hora de canviar, que hi hagi cares noves que tornin a impulsar el projecte i que tornin a intentar l’assalt a l’alcaldia.
Així, doncs, deixa la política?
Sí. La idea, almenys ara, és dedicar-me a altres coses.
Què li ha quedat al tinter?
Sobretot una cosa: quan vaig ser regidor d’Habitatge al govern (2007-2011), vam intentar portar a terme una cosa, que justament l’Ajuntament de Barcelona ha fet, que era la construcció d’habitatges amb mòduls prefabricats. Penso que hauria contribuït a donar una sortida més ràpida i econòmica a la crisi d’habitatge que també es produïa. Això era fa 15 anys i potser era massa aviat! També em sap greu que una cosa que havíem començat, com era el control i la identificació d’activitats fora de la legalitat en l’àmbit agrícola de les Cinc Sénies, no hagi tingut continuïtat.
Haurà estat regidor en dues èpoques diferents. En la primera va tenir càrrecs en el govern arran d’un pacte tripartit amb el PSC i l’aleshores ICV. Per què en aquest mandat no es va repetir l’equació tenint en compte que el PSC i En Comú Podem Mataró sí que governen junts? Hi pesava el fet nacional?
Sí, naturalment. El PSC de l’any 2007 té poc a veure amb el del 2015 i amb el del 2019. En aquella època, la nostra orientació era poder demostrar que érem persones aptes per dirigir la ciutat, i això és el que vam prioritzar. Després del 2017, encara no era un bon moment per entrar en coalició amb ells al govern.
Com valora la feina de la taula de reconstrucció que es va crear a la ciutat per pal·liar els efectes econòmics i socials derivats de la covid?
Crec que molt bé. En aquesta ocasió, almenys a l’inici, el govern va comptar amb tots els grups de l’oposició, els agents socials, sindicals, empresarials, etcètera, per tal de fer una mica de llista de coses a fer basades en la nostra pròpia experiència i en coses que s’havien fet en altres ciutats. Crec que, en línies generals, va donar un bon resultat.
Quins són els principals problemes que té ara mateix Mataró? La seguretat i les ocupacions il·legals ocupen els primers llocs?
Ocupen els primers llocs i des del moment que els ciutadans ho perceben així cal tenir en compte que són temes importants. Per nosaltres el més important és una sola ciutat: em refereixo que els problemes que hi ha en barris com Cerdanyola o Rocafonda haurien d’haver estat, i no ho han estat, la prioritat número u del govern. La primera proposta que vam fer en el primer ple d’aquest mandat va ser una revisió del pla general pensant en aquests dos barris i poder fer alguna actuació i planificar-la. El principal repte de Mataró per al futur és aconseguir que la ciutat sigui més homogènia i cohesionada.
No m’ha acabat de contestar la pregunta, però...
La seguretat i les ocupacions són uns temes en què sempre hem estat en línia amb el govern. Hi hem estat quan s’han demanat més Mossos, canvis legals per lluitar contra les ocupacions il·legals, etcètera, perquè aquí la nostra opinió és de sentit comú: tot això no és acceptable, almenys en els casos que són manifestament il·legals. Malgrat ser d’esquerres, hem de donar una resposta a la ciutadania. L’enfocament que hi dona el govern, bàsicament centrat en la seguretat, és insuficient.
La neteja de la ciutat també és un problema?
Sí, és clar. Vam votar a favor del plec de condicions perquè era molt bo per a la contractació de la neteja, però no està funcionant. En algunes àrees de la ciutat va millor que en d’altres, com per exemple al centre, però a la resta la neteja és un problema. El govern atribueix sovint a la ciutadania una part de la culpa, i és cert. Però també és veritat que quan els contenidors estan desbordats o hi ha porqueria per tot arreu, també hi deu haver alguna errada de disseny o d’execució d’aquest programa. Encara hi ha molta feina per fer i ens agradaria que s’hi posessin. Sospito que abans de les eleccions alguna cosa faran.
L’anella ciclista aixeca polseguera...
És una bona cosa, però ha sigut tremendament mal executada. S’han fet de cop tota una sèrie de carrils pintant ratlles a terra però no s’han tingut en compte aparcaments, àrees de càrrega i descàrrega per als comerciants, punts importants de circulació com les entrades a la ciutat... L’entrada des del Camí del Mig té un sol carril de circulació i allà s’hi formen uns cacaus de circulació enormes. Si arribéssim al govern no ho desfaríem però sí que arreglaríem totes aquestes qüestions.
El 16 de setembre passat a Mataró hi va haver uns aiguats que van generar algunes situacions dramàtiques. Com creu que s’hi hauria d’actuar des de l’Ajuntament?
Hem demanat un ple extraordinari per parlar d’aquesta qüestió. Ho hem fet amb la idea que en surti una proposta per millorar tots els plans de seguretat. Pensem que va fallar alguna cosa, com a mínim al Cargol. Al final, la pluja va caure concentrada en una àrea molt determinada, però si aquells 100 litres per metre quadrat haguessin arribat a caure a tota la ciutat, hauria estat un autèntic desastre.
Quins són els reptes més urgents que ha d’afrontar la ciutat?
Per mi són els barris de Cerdanyola i Rocafonda. Són els dos reptes fonamentals de Mataró en la mesura que siguem capaços d’aconseguir integrar tota la ciutat. No els problemes, sinó totes les oportunitats que hi ha en aquests dos barris. Si som capaços d’integrar tot això, Mataró tindrà un futur millor. Si continuem ignorant, com es fa des del govern, totes aquestes circumstàncies, el problema serà d’una dimensió que no podrem amb ell.
I en particular, quin ha de ser el repte d’ERC a Mataró en els propers comicis municipals? Creu que està en disposició d’aconseguir l’alcaldia?
Estem en disposició d’aconseguir l’alcaldia. En les últimes eleccions, malgrat el resultat, hi va haver competició. Al final el PSC va aconseguir arreplegar molta part del vot espanyolista i amb això ens va aconseguir superar netament. Nosaltres volem governar i pensem que som l’única alternativa que hi ha. Després de tants anys de govern socialista es necessita un canvi. Som els únics que estem en disposició de fer-ho per trencar totes aquestes dinàmiques d’hipoteques, de càrregues i de compromisos que no permeten al govern actuar.
Com definiria el nou alcaldable de la seva formació, Joaquim Camprubí? Què pot aportar?
És una persona molt racional i, arran de la seva feina, està acostumat a prendre decisions de molta pressió. És pilot. Té experiència, perquè ha sigut regidor en aquest mandat. Té una il·lusió brutal pel projecte i és capaç de parlar molt clar sense ferir ningú. Espero que tingui un resultat extraordinari i que pugui arribar a l’alcaldia
.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.