Política

Ucraïna manté la pressió a Jerson i obliga Rússia a enfortir defenses

“En aquests moments ha començat la fase activa de l’ofensiva de l’Exèrcit ucraïnès que esperàvem”, ha declarat avui a la televisió pública russa Kiril Stremoús

L’Exèrcit ucraïnès persisteix en la seva ofensiva a l’annexionada regió de Jerson i obliga les tropes russes a enfortir les seves defenses per evitar la pèrdua de més territoris al sud i l’est d’Ucraïna.

“En aquests moments ha començat la fase activa de l’ofensiva de l’Exèrcit ucraïnès que esperàvem”, ha declarat avui a la televisió pública russa el subcap de l’administració instal·lada per Rússia a l’annexionada regió de Jerson, Kiril Stremoúsov.

Segons el diari rus Moskovski Komsomolets, l’Exèrcit ucraïnès hauria reunit al voltant de 60.000 soldats, emplaçats a les regions de Xerson i Mykolaiv.

El representant prorus ha tret ferro a la situació i ha assenyalat que l’Exèrcit rus “està preparat per repel·lir tots aquests atacs i resistir fins al final”.

Segons Stremoúsov, la part ucraïnesa ha optat avui pels duels d’artilleria, que ha centrat a les zones limítrofes la localitat de Dudchani, ubicada a la part de la ribera dreta del Dnièper controlada encara per Rússia.

Els atacs ucraïnesos han activat els sistemes de defensa antiaèria sobre Nova Kajovka, on s’han escoltat dues explosions, sense reportar danys.

El risc de l’ofensiva ucraïnesa va obligar dijous passat el governador en funcions de Xerson, Vladímir Saldo, a demanar ajuda a Rússia per evacuar els civils, davant del qual el viceprimer ministre rus, Marat Jusnulin, va assegurar que Moscou oferiria habitatge gratuït als refugiats.

Això, després de les pèrdues significatives recents de territori patides per l’Exèrcit rus davant l’avenç ucraïnès, que va aconseguir recuperar més de 1.000 quilòmetres quadrats d’aquesta regió ucraïnesa.

Més al nord pel curs del Dnièper, a les regions ucraïneses de Mykolaiv i Zaporíjia, les tropes russes també es mantenen a la defensiva, ha informat avui l’Estat Major de les Forces Terrestres d’Ucraïna a la seva part de guerra.

“A les direccions de Novopavlovsk (Mykolaiv) i Zaporíjia, l’enemic no va realitzar accions ofensives i continua dissenyant línies i posicions defensives. Va disparar morters, canons i coets d’artilleria sobre més de vint districtes”, ha assenyalat el comandament ucraïnès, que ha informat haver causat greus baixes a les forces russes.

L’Exèrcit ucraïnès ha informat que “un gran nombre de ferits estan ingressats en instal·lacions mèdiques als territoris temporalment ocupats (...) Els hospitals estan abarrotats a la ciutat de Tokmak, regió de Zaporíjia”.

Segons testimonis dels residents locals citats per Kíiv, “els hospitals (a les zones ocupades per Rússia) no accepten civils per la càrrega de treball dels metges i la manca de llits”.

“A causa de la baixa qualitat de l’atenció mèdica i la negativa del comandament de les forces d’ocupació russes a evacuar els ferits greus al territori de Rússia, la taxa de mortalitat supera el 50%”, ha afegit l’entitat castrense.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat que divendres a la matinada “va frustrar els preparatius de l’Exèrcit ucraïnès d’una operació de desembarcament a la zona de la central nuclear de Zaporíjia, controlada per les tropes russes”.

“A conseqüència dels atacs (...) contra la zona de concentració de les forces que es preparaven per al desembarcament al costat de la localitat d’Osokorivka, a la cala de la presa de Jerson van ser aniquilats més de 50 militars ucraïnesos”, ha informat el portaveu del comandament rus, Igor Konashénkov.

Segons el comandament rus, també s’han destruït cinc llanxes ràpides, dues barcasses, dos tancs i quatre vehicles blindats.

Intercanvi d’atacs a infraestructures

Però no només al sud i l’est d’Ucraïna ressonen explosions: l’atac rus a una instal·lació de subministrament d’energia a Kíiv aquest dissabte al matí ha posat en perill el subministrament a la capital i la seva regió, que podrien estar sotmesos a talls d’emergència.

“L’enemic ha dut a terme un altre atac bàrbar contra la infraestructura crítica. Com a resultat, la instal·lació d’infraestructura energètica a la regió de Kíiv ha patit una destrucció severa”, ha informat l’empresa nacional d’energia ucraïnesa, Ukrenergo.

Segons l’empresa, que ha fet una crida a la població a estalviar electricitat, els seus especialistes treballen per “restaurar la fiabilitat del subministrament d’energia a Kíiv i la regió central”.

L’anunci dels possibles talls de subministrament elèctric es coneix després d’almenys dos atacs amb coets registrats aquest matí que no han causat víctimes, segons Ukrinform.

Això, malgrat que el president rus, Vladímir Putin, va afirmar que no considerava necessaris més atacs massius contra la infraestructura ucraïnesa, després d’haver destruït prop d’un terç de la xarxa elèctrica del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona