Política

Xi amenaça Taiwan i es vanta de tenir sotmesa Hong Kong

El líder xinès obre el XX Congrés del Partit Comunista avisant que no renunciarà a l’ús de la força per integrar l’illa

Defensa la política de zero covid per l’afany de protegir la salut pública tot i el perjudici a l’economia

El líder xinès, Xi Jinping, va donar el tret de sortida, ahir, al XX congrés nacional del Partit Comunista de la Xina reiterant que mai no renunciarà a l’ús de la força per resoldre “la qüestió de Taiwan” i advertint que el seu país ha d’estar preparat per a “vents forts, onades fortes i, fins i tot, tempestes perilloses”.

“La resolució de la qüestió de Taiwan és un afer dels xinesos que han de resoldre els xinesos”, va recalcar davant d’uns 2.300 delegats d’arreu del país congregats al Gran Saló del Poble de Pequín, en al·lusió a la qüestió de l’independentisme a l’illa i la intromissió dels països occidentals, especialment els EUA.

En el seu discurs –que va durar menys de dues hores, en comparació amb les més de tres del darrer congrés–, el president va qualificar els cinc anys transcorreguts des de llavors com a “extremadament poc freqüents i anormals” i va voler remarcar “el moment crític” per què travessa la Xina. Tot i això, va assegurar que el partit ha liderat el poble a l’hora de respondre eficaçment a la “situació internacional, severa i complexa”, salvaguardant decididament la seguretat nacional, defensant-se dels grans riscos i mantenint l’estabilitat social.

A banda de Taiwan, Xi va afirmar que la Xina ha aconseguit el control total sobre Hong Kong, assegurant que la regió administrativa especial està dirigida per “patriotes”. Segons el mandatari, Pequín ha portat Hong Kong del caos a un estat d’ordre i ho ha fet actuant d’acord amb les lleis, xineses i locals. El principi “un país, dos sistemes” és la millor solució per al territori i s’ha de respectar a llarg termini, va defensar. El president va prometre que el govern xinès ajudaria la ciutat a integrar-se al continent i prosperar gràcies a aquesta cooperació millorada. Mentrestant, i malgrat els canvis recents, Hong Kong encara està dirigida pel seu propi poble i manté un alt grau d’autonomia.

D’altra banda, el líder comunista va defensar la política de zero covid –apadrinada per ell mateix i basada en un tancament estricte de fronteres, tests massius i restriccions del moviment de persones quan sorgeix un cas–, malgrat haver malmès el creixement econòmic els darrers trimestres. “Vam posar la gent i les seves vides per davant de tot amb la nostra tenaç política de zero covid: hem protegit la salut de la gent tant com ha estat possible”, va defensar. En la segona part del discurs, va perfilar les prioritats per als propers cinc anys assegurant que es promourà la “prosperitat comuna”, s’implementaran millores en el repartiment de la riquesa, en el sistema educatiu i sanitari.

Contra la corrupció

A més, va anunciar la continuïtat de les reformes, l’enfortiment de l’exèrcit i la lluita contra la corrupció. Segons alguns mitjans, la seguretat a Pequín ha augmentat significativament les últimes setmanes, amb presència policial a gairebé tots els ponts i cruïlles de trànsit i voluntaris amb braçalets vermells patrullant pels carrers.

LES FRASES

La resolució de la qüestió de Taiwan és un afer dels xinesos que han de resoldre els xinesos
Vam posar la gent i les seves vides per davant de tot amb la nostra tenaç política de zero covid
Xi Jinping
PRESIDENT XINÈS

Absències i negatives a aplaudir

Josep Solano

Els opositors a la línia que està marcant Xi en el Partit Comunista (PCX) es van fer notar ostensiblement des del primer minut de la jornada. Les destacades absències de l’exsecretari general Jiang Zemin, l’exprimer ministre, Zhu Rongji, l’ exsecretari de la comissió central d’afers polítics i jurídics i exmembre del comitè permanent del buró polític del PCX Luo Gan i l’expresident del comitè permanent de l’assemblea popular nacional Wu Bangguo només van ser un preludi del que va passar quan va arribar al congrés el president del país, Xi Jinping.

L’expresident del comitè nacional de la conferència consultiva política del poble xinès Li Ruihuan i un altre membre del presídium es van negar a aplaudir l’entrada del líder xinès a la sala. En el moment que Xi va pujar a l’escenari per pronunciar el discurs, el públic va aplaudir amb entusiasme, excepte Li, que només va seguir amb una mirada desafiant el trajecte del líder.

Una altra de les sorpreses del matí va ser la presència de l’exvicepremier xinès Zhang Gaoli, que va fer la primera aparició pública des que l’estrella del tennis xinès Peng Shuai l’acusés d’agressió sexual, l’any passat. Zhang, de 75 anys, va pujar a l’escenari del Gran Saló del Poble de Pequín juntament amb altres líders jubilats i actuals i es va asseure a la primera fila del podi per a l’obertura de la sessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona