Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Nous atacs contra el sistema energètic ucraïnès creen una situació “crítica”

Rússia ha destruït un terç de les centrals elèctriques en només 8 dies

La nova onada d’atacs russos ha destruït en vuit dies el 30% de les centrals elèctriques d’Ucraïna i creat una situació crítica al país, en el que Kíiv considera una brutal estratègia del Kremlin per a “congelar” als ucraïnesos de cara a l’hivern.

Alhora, Kíiv ultima la ruptura de les seves relacions diplomàtiques amb l’Iran pel subministrament de drons kamikaze a Rússia.

“Tenim una situació crítica en tot el país, perquè una regió depèn d’una altra. Tot el país ha de preparar-se per a apagades tant del subministrament elèctric com d’aigua i calefacció”, i “estalviar energia”, ha resumit el vicecap de gabinet de la Presidència, Kyrylo Tymoshenko.

Un terç de les centrals elèctriques, destruïdes

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha posat una xifra a la destrucció de la xarxa elèctrica del país. “Des del 10 d’octubre, el 30% de les centrals elèctriques d’Ucraïna han estat destruïdes, causant apagades massives en tot el país”, ha dit a través de Twitter.

Rússia ha atacat aquest dimarts de nou infraestructures civils i d’electricitat en l’est, centre i sud d’Ucraïna. Ho ha fet a Kíiv, Sumi, Donetsk, Dniprò, Vínnitsia, Jitómir, Khàrkiv, Kriví Rih, Mikolàiv i Zaporíjia. Almenys sis persones han mort.

“Durant el dia, les Forces Armades de la Federació Russa han continuat atacant amb armes d’alta precisió de llarg abast des de l’aire i la mar el comando militar i els sistemes d’energia d’Ucraïna, així com arsenals amb municions i armes de fabricació estrangera”, ha reconegut el ministeri de Defensa rus.

La companyia DTEK Energo ha informat que dues de les seves centrals tèrmiques han estat atacades de nou amb míssils russos.

En la capital ucraïnesa, Rússia ha llançat tres míssils contra dues instal·lacions essencials, una d’elles de subministrament d’energia en el marge esquerre del riu Dnièper en la capital.

Diversos morts a Kíiv

En el bombardeig han mort tres persones, empleats d’una de les infraestructures atacades, segons l’alcalde, Vitaliy Klitschkó.

Unes 83.000 famílies s’han quedat temporalment sense electricitat.

També el subministrament d’aigua es trobava limitat en molts habitatges.

La planta tèrmica de Kurakhove, a Donetsk, també ha estat objectiu de míssils, segons l’alcalde, Román Padun.

Una altra infraestructura energètica en Dniprò també ha estat bombardejada i hi ha hagut talls d’electricitat i aigua, igual que en Jitómir, on 11 localitats es van quedar sense llum.

Rússia ha llançat a més vuit míssils en dos districtes de Khàrkiv des de la regió fronterera de Bélgorod. Així mateix, hi ha hagut explosions en Kriví Rih. De matinada van impactar a més míssils S-300 en un edifici en Mykolàiv, bombardeig en el qual ha mort un home.

Entre el 7 i 18 d’octubre, Rússia ha efectuat uns 190 atacs massius contra 380 objectius energètics i civils en 16 regions ucraïneses, segons ha dit avui el portaveu del Servei Estatal d’Emergències d’Ucraïna, Oleksandr Khorunzhy. En aquest període han mort més de 70 ucraïnesos i 240 han resultat ferits. A més, unes 4.000 localitats en 11 regions van sofrir talls d’electricitat.

Càstic a l’Iran i petició d’ajuda a Israel

El portaveu del Comandament de la Força Aèria d’Ucraïna, Yuriy Ignat, ha assegurat aquest dimarts que Kíiv aconsegueix interceptar el 85% dels drons suïcides iranians “Shahed-136” que llança Rússia.

Segons ha dit el cap del Departament d’Intel·ligència Principal del Ministeri de Defensa d’Ucraïna, Kyrylo Budánov, en una entrevista amb el mitjà “Obozrevatel”, Rússia va comprar un primer lot de 1.750 drons iranians, després de la qual cosa va haver-hi noves adquisicions.

En aquest sentit, el ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmytró Kuleba, ha explicat avui que ha proposat Zelenski trencar les relacions diplomàtiques amb l’Iran, “tenint en compte les nombroses destruccions causades pels drons iranians a la infraestructura civil d’Ucraïna, les morts i els sofriments generats al nostre poble”.

També ha declarat que Kíiv enviarà una carta oficial a Israel per a demanar-li que “li subministri urgentment sistemes de defensa antiaèria” i iniciï una cooperació respecte a “l’adquisició de tecnologies rellevants per a Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri