Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Stoltenberg diu que el risc d’atac nuclear contra Ucraïna és “molt baix”

Anuncia l’enviament de més material militar per a la defensa antiaèria

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimarts a Berlín que el risc que Rússia empri armes nuclears contra Ucraïna és “molt baix”, encara que cal mantenir-se “vigilants”.

Encara que les probabilitats d’un atac nuclear són reduïdes, el seu potencial impacte és tan gran que cal prendre l’amenaça “de debò”, ha dit durant una intervenció virtual en un fòrum de política internacional a Berlín.

“De moment no hem vist canvis en el grau de preparació nuclear”, ha assenyalat Stoltenberg, que ha evitat detallar quina seria la resposta de l’OTAN en cas que Moscou sí que es decidís a usar aquestes armes contra Kíiv.

En aquest sentit, ha afirmat que “dependria del tipus d’atac, del context i les circumstàncies. No donarem a l’enemic el privilegi de conèixer la nostra resposta per endavant, sap que les conseqüències serien greus”.

No obstant això, ha matisat que cal distingir entre l’ús d’armes de destrucció massiva contra Ucraïna i un atac contra un estat membre de l’aliança, un àmbit en el qual està “vigent” la dissuasió nuclear de l’OTAN.

El secretari general ha refusat a més secundar explícitament l’ingrés d’Ucraïna en l’aliança, que Kíiv va sol·licitar després que Rússia oficialitzés l’annexió dels territoris ucraïnesos ocupats a la fi del mes passat.

“Cada nació té dret a decidir”, ha dit en relació amb l’ampliació de l’aliança, la porta de la qual segons Stoltenberg “roman oberta”, però a curt termini existeixen “altres prioritats”, que impliquen fer costat a Ucraïna en el camp de batalla per a posar fi a la guerra.

Stoltenberg ha defensat fer costat militarment a Kíiv, especialment amb el subministrament de sistemes de defensa antiaèria, que ja han marcat “una gran diferència” perquè han contribuït a impedir que Rússia faci seu el control de l’espai aeri sobre Ucraïna.

Fins ara aquests sistemes s’han proporcionat a partir de les existències dels Estats aliats, ha apuntat, però ara cal involucrar a la indústria armamentística per a incrementar la producció, de manera que sigui possible mantenir la capacitat dissuasiva dels respectius Exèrcits i fer costat a Ucraïna al mateix temps.

També ha avançat que els pròxims dies l’OTAN lliurarà a Kíiv nous sistemes antidrons per a lluitar contra el desplegament per part de Rússia de drons de fabricació iraniana que en aquests moments estan causant “sofriment i danys” en tot el país.

Els EUA estan “completament preparats” davant un possible atac nuclear rus

Els Estats Units estan “completament preparats” davant un possible atac nuclear rus, encara que de moment no han vist indicis que Moscou hagi adoptat la decisió d’emprar armament atòmic, ha dit aquest dimarts el portaveu del Pentàgon, Pat Ryder.

En una roda de premsa en el Departament de Defensa, Ryder ha explicat que el seu país continua “vigilant la situació molt de prop” davant unes amenaces per part del president rus, Vladímir Putin, que va considerar “temeràries”.

“És irresponsable, sobretot, tenint en compte la situació de seguretat a la regió, en el món, a tot arreu. És una cosa a la qual continuarem vigilant”, ha apuntat el portaveu, qui ha afegit que els EUA romandran vigilants les 24 hores els set dies de la setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona