Política

Rússia destrueix un 30% de les centrals elèctriques i deixa Ucraïna tocada

Kíiv acusa Moscou d’ordir una estratègia per “congelar” la població de cara a l’hivern

El govern ucraïnès es planteja trencar les relacions amb l’Iran

La nova onada d’atacs russos ha destruït en vuit dies el 30% de les centrals elèctriques d’Ucraïna i ha creat una situació crítica al país, en el que Kíiv considera una estratègia del Kremlin per “congelar” els ucraïnesos de cara a l’hivern. “Tenim una situació crítica a tot el país, perquè una regió depèn d’una altra. Tot el país s’ha de preparar per a apagades tant del subministrament elèctric com d’aigua i calefacció, i estalviar energia”, va dir el vicecap de gabinet de la Presidència, Kirilo Timoixenko.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va explicar que “des del 10 d’octubre, el 30% de les centrals elèctriques d’Ucraïna han estat destruïdes, fet que ha causat apagades massives a tot el país”.

Rússia va atacar ahir, un cop més, infraestructures civils i d’electricitat a l’est, al centre i al sud d’Ucraïna. Ho va fer a Kíiv, Sumi, Donetsk, Dnipró, Vínnitsia, Jitómir, Khàrkiv, Kriví Rih, Mikolaiv i Zaporíjia. Almenys sis persones van morir en aquests atacs.

La companyia DTEK Energo va informar que dues de les seves centrals tèrmiques van ser atacades de nou amb míssils russos. A la capital ucraïnesa, Rússia va llançar tres míssils contra dues instal·lacions essencials, una de les quals era de subministrament d’energia, al marge esquerre del riu Dniéper. En el bombardeig van morir tres persones, totes empleades d’una de les infraestructures atacades, segons l’alcalde, Vitali Klitxkó. Prop de 83.000 famílies van quedar temporalment sense electricitat i molts habitatges van tenir el subministrament d’aigua limitat.

La planta tèrmica de Kurajovo, a Donetsk, també va ser objectiu de míssils, així com una infraestructura energètica a Dnipró, que va provocar talls d’electricitat i aigua. A Jitómir, onze localitats van quedar sense llum.

Rússia va disparar ahir més míssils que drons kamikaze –de fabricació iraniana, segons les autoritats ucraïneses–. El ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitró Kuleba, ha proposat a Zelenski trencar les relacions diplomàtiques amb l’Iran. Kuleba va explicar també que Kíiv enviarà una carta oficial a Israel per demanar-li que “li subministri urgentment sistemes de defensa antiaèria” i iniciï una cooperació pel que fa a “l’adquisició de tecnologia rellevant per a Ucraïna”.

Vot contra l’ocupació de Txetxènia

La Rada Suprema o Parlament ucraïnès va denunciar ahir l’ocupació russa del territori de la república txetxena d’Itxkèria, creada el 1997 per la guerrilla secessionista després del final de la primera guerra txetxena amb l’exèrcit rus. La disposició aprovada pels diputats ucraïnesos declara “el reconeixement de la república txetxena d’Itxkèria com a territori provisionalment ocupat per la Federació Russa”. A més, condemna el “genocidi del poble txetxè” i cita els crims comesos durant la primera (1994-96) i la segona guerra txetxena (1999-2009), l’última ordenada per l’aleshores primer ministre rus, Vladímir Putin. També va denunciar els crims comesos per l’imperi tsarista en la conquesta del Caucas entre el 1817 i el 1864, i les deportacions massives estalinistes de txetxens del 1944.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona