Política

ESTATS UNITS

Blinken descarta tancar aviat un acord amb l’Iran per tornar al pacte nuclear del 2015

El cap de la diplomàcia nord-americana afirma que el país persa “segueix plantejant assumptes externs a les negociacions sobre el pacte”

El secretari d’Estat dels EUA dona suport a la via diplomàtica com la millor per abordar la qüestió

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha descartat aquest divendres la possibilitat de tancar properament un acord amb l’Iran per tornar al pacte nuclear del 2015, però ha donat suport a la via diplomàtica com la millor manera de atendre l’assumpte.

“No hi haurà un acord imminent, i no n’hi haurà perquè els iranians segueixen plantejant assumptes externs a les negociacions sobre el pacte nuclear”, ha criticat en una roda de premsa conjunta a Washington amb la ministra francesa d’Afers Estrangers, Catherine Colonna.

El líder de la diplomàcia nord-americana ha dit que mentre Teheran mantingui aquesta postura “no hi haurà cap possibilitat d’avançar cap a un acord”.

Tot i així, ha assegurat que per als Estats Units “el millor camí” per resoldre l’assumpte nuclear és mitjançant una “solució diplomàtica”.

Alhora, ha advertit que, amb acord o sense, Washington segueix determinat “en què l’Iran mai aconsegueixi desenvolupar una arma nuclear”.

I va avisar que els Estats Units “seguiran prenent les decisions necessàries” per respondre a les activitats de l’Iran com el subministrament de drons a Rússia per a la guerra a Ucraïna.

L’Iran negocia des de fa 16 mesos amb Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia, la Xina i, de manera indirecta, amb els Estats Units la restauració del pacte del 2015, que limitava el programa nuclear iranià a canvi de l’aixecament de sancions i que va abandonar 2018 el llavors president nord-americà, el republicà Donald Trump.

La Unió Europea va presentar a l’agost un text definitiu per reviure l’acord, però l’Iran ha posat com a condició que l’agència nuclear de l’ONU tanqui una investigació sobre la troballa de traces d’urani no declarades per Teheran.

Sobre aquest tema, la ministra francesa ha lamentat que el govern iranià “no vulgui acceptar la proposta” i ha dit que està a les seves mans prendre la decisió.

“Iran no ha volgut acceptar l’acord tot i que els vam dir que no hi haurà una millor proposta sobre la taula”, ha expressat Colonna, que a més ha condemnat la “brutal repressió” policial contra les manifestacions de dones al país persa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona