Política

estat francès

Le Pen dona suport a la moció de censura de l’esquerra contra el govern de Born

Les dues mocions de censura anunciades per l’esquerra i pel seu partit no compten amb prou suports a l’assemblea francesa

La líder de l’extrema dreta francesa, Marine Le Pen, va anunciar aquesta tarda que el seu grup no sols votarà avui la seva pròpia moció de censura contra el govern de la primera ministra, Élisabeth Born, sinó que donarà suport a la de l’esquerra perquè vol aconseguir ràpidament una alternativa, si és necessari amb noves eleccions.

“Ara, davant tants fracassos i tantes incerteses, l’urgent és l’alternança”, ha subratllat Le Pen en el discurs davant l’Assemblea Nacional, que havia d’estar dedicat en principi a la defensa de la seva pròpia moció de censura.

La presidenta del grup parlamentari del Reagrupament Nacional (RN) ha donat la sorpresa després de dir que els seus 89 diputats donaran també els seus vots a la moció de la coalició d’esquerres NUPES, que reuneix La França Insubmisa (LFI), els ecologistes, els socialistes i els comunistes.

Tanmateix, això no hauria de canviar molt les coses, ja que la suma dels diputats de la NUPES i del RN no arriba als 289 necessaris perquè tiri endavant la censura contra el govern de la primera ministra, tenint en compte que el partit conservador Els Republicans, l’únic que podria decantar la balança, ja ha avançat que no donarà el seu suport a cap de les dues mocions de censura.

Le Pen ha justificat el seu suport a la moció de l’esquerra, malgrat les grans diferències en el programa, perquè a parer seu l’Executiu de Born ha creat “una situació sense control que no pot perdurar en un país com França”.

“Una moció de censura –ha puntualitzat– no és per a nosaltres un joc polític, ni una forma d’exercici imposat. Però quan les circumstàncies ho exigeixen, és per a nosaltres l’expressió solemne i responsable d’un desafiament republicà i democràtic enfront d’un poder que falla de manera greu”.

Le Pen ha insistit que no té por a les “amenaces” de dissolució de l’Assemblea Nacional llançades pel president, Emmanuel Macron, per al cas que l’acció del seu govern es veiés bloquejada en el Parlament.

“Si hem de tornar a unes eleccions –ha afegit–, estem preparats, preparats per a rendir comptes dels nostres vots, de les nostres posicions. Però sobretot, llestos per a proposar al país un gran projecte alternatiu. Creiem de tot cor que és el que fa falta per a França, i com més aviat millor”, ha sentenciat Le Pen.

Aquestes dues mocions de censura, que es resolen aquesta nit amb sengles votacions, són conseqüència del recurs per part de l’Executiu d’Emmanuel Macron la setmana passada de l’article 49.3 de la Constitució per a aprovar els pressupostos de 2023 sense passar pel vot de l’Assemblea Nacional, on no té majoria absoluta.

Aquest article suposa que l’oposició pot presentar immediatament mocions de censura, amb la condició que estiguin signades per un mínim de 58 diputats, que es debaten en un termini de cinc dies després de la seva formalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona