Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski avisa que Rússia ajudarà l’Iran amb el seu programa nuclear a canvi de drons

El president d’Ucraïna pressiona Israel perquè li faciliti ajuda militar

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit aquest dilluns que Rússia ajudarà a l’Iran amb el seu programa nuclear com a compensació pel subministrament de drons iranians per a l’ofensiva russa a Ucraïna.

“Rússia va sol·licitar uns 2.000 drons del tipus Shahed a l’Iran”, ha denunciat Zelenski durant un missatge gravat al diari israelià Haaretz. “Com creuen que Rússia paga a l’Iran per això? Li interessen a l’Iran els diners? Probablement no, però sí l’assistència russa en el programa nuclear iranià”, ha assenyalat el president.

El mandatari ucraïnès ha destacat que Rússia també ha encarregat míssils i altres tipus de drons a Teheran i que tropes iranianes s’encarreguen de preparar els soldats russos en l’ús d’aquestes tecnologies.

“En vuit mesos de guerra a gran escala, Rússia a utilitzat gairebé 4.500 míssils contra nosaltres, i el seu estoc de míssils està disminuint. És per això que Rússia va anar a buscar armes més barates en altres països per a continuar amb el seu terrorisme, i les va trobar a l’Iran”, ha precisat.

D’altra banda, Zelenski ha instat el govern israelià perquè canviï la seva postura de no proveir Ucraïna de sistemes de defensa antiaèria i ha opinat que l’aliança entre Rússia i l’Iran no hauria succeït si Israel hagués contribuït a la defensa dels cels ucraïnesos. “Rússia no hauria tingut motius ara per a oferir alguna cosa a l’Iran a canvi d’assistència”, ha explicat.

Aquestes declaracions arriben després de diversos dies de pressió ucraïnesa per a l’enviament d’armament israelià, una cosa a la qual l’estat jueu es nega per a no comprometre la seva aliança geoestratègica amb Rússia en el context del conflicte a Síria, en virtut de la qual Moscou permet a Israel bombardejar objectius militars proiranians en sòl sirià.

Avui mateix, el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, ha confirmat durant una crida amb el seu homòleg ucraïnès, Oleksii Reznikov, que “Israel no proporcionarà sistemes d’armes a Ucraïna” a causa de “limitacions operatives”.

Segons un comunicat de la seva oficina, Gantz “va expressar el seu compromís de fer costat a Ucraïna a través del lliurament d’ajuda humanitària i equips de defensa per a salvar vides” i ha dit que Israel buscarà ajudar en el desenvolupament d’un sistema civil d’alerta primerenca, perquè els ucraïnesos puguin anticipar-se de manera més efectiva a possibles bombardejos russos.

Encara que Israel s’ha posicionat juntament amb les potències occidentals, ha condemnat la invasió russa i ha donat suport a la integritat i sobirania territorial; el seu govern ha evitat imposar sancions a Rússia o implicar-se en el conflicte amb l’enviament d’armament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona