Política

unió europea

La UE proposa reformar com més aviat millor la unió duanera amb Turquia

El comissari europeu de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, ha subratllat la importància del lliure moviment de béns per a totes dues parts

El comissari europeu de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, ha advocat aquest dimecres perquè Ankara i Brussel·les revisin urgentment l’acord de la unió duanera per a eliminar barreres, encara que ha admès que en l’actualitat política hi ha altres prioritats.

Durant una trobada empresarial d’alt nivell a Istanbul, Várhelyi ha subratllat la importància del lliure moviment de béns per a totes dues parts, recordant que Turquia és el sisè soci comercial de la UE, mentre que els Vint-i-set són, en el seu conjunt, el primer soci de Turquia.

“Ara com ara hi ha 26 barreres registrades en l’accés al mercat, i això envia el missatge equivocat als operadors econòmics. Sabem que la modernització de l’acord duaner podria resoldre alguns d’aquests problemes i crear noves oportunitats”, ha dit Várhelyi.

Segons el comissari, el comerç entre la UE i Turquia va totalitzar uns 157.000 milions d’euros en 2021. Les inversions directes, des de la UE, que en 2020 van sumar uns 50.000 milions, mostren una tendència al declivi que només en part es pot atribuir a la pandèmia i a les tensions geopolítiques, ha recordat Várhelyi.

“La recent deterioració en l’ambient de negocis, i algunes decisions monetàries i financeres en aquest país han tingut clarament un impacte negatiu en les decisions d’inversió dels nostres empresaris europeus”, ha agregat, en aparent referència a la gradual baixada dels tipus d’interès a Turquia, enmig d’una desbocada inflació.

La baixada dels tipus fins al 10,5%, aquest mateix mes, per insistència de president turc, Recep Tayyip Erdogan, manté els diners en circulació, però dificulta frenar la inflació, actualment en un 83,5 interanual, la major en 20 anys.

Várhelyi també ha celebrat els resultats del programa europeu Enhancer, una iniciativa comunitària llançada en 2020, que dedica un pressupost de 32,5 milions d’euros a crear o impulsar petites i mitjanes empreses a Turquia, especialment en l’àmbit dels refugiats sirians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona