Política

Rússia fa el primer assaig d’armes nuclears des de l’inici de la guerra a Ucraïna

El contraatac de les forces ucraïneses per recuperar el control de Kherson s’alenteix

La Duma aprova una llei perquè Putin creï batallons de voluntaris

Rússia va fer ahir una demostració de múscul militar i de capacitat tecnològica i va dur a terme unes maniobres de les seves forces nuclears estratègiques Grom (Tro) en plena guerra a Ucraïna i enmig d’una tensió creixent amb Occident.

Durant els exercicis, presidits per videoconferència pel president rus, Vladímir Putin, es va dur a terme un simulacre de “llançament nuclear massiu per part de les forces estratègiques ofensives en resposta a un atac nuclear enemic”. Les forces estratègiques russes van llançar míssils balístics i de creuer des del submarí atòmic Tula, dos bombarders estratègics TU-95MC i sistemes de míssils intercontinentals mòbils d’emplaçament terrestre Yars, que van ser disparats des del cosmòdrom de Plesetsk. També es van llançar míssils balístics Sinevà des de la mar de Barentsz, al nord de la part europea de Rússia, fins al polígon de Kurà, a la península de Kamtxatka, banyada per l’oceà Pacífic.

Es tracta dels primers exercicis de les forces nuclears russes des de l’inici de l’ofensiva a Ucraïna al febrer. Les anteriors maniobres es van fer dies abans del començament de la campanya militar russa i van assajar el llançament d’armament hipersònic, capaç d’esquivar qualsevol escut antimíssils, segons Moscou. El Pentàgon va revelar prèviament que Rússia havia informat als EUA dels seus plans, que coincideixen amb els exercicis nuclears de l’OTAN Steadfast Noon.

Mentrestant, la situació al camp de batalla a Ucraïna s’ha estabilitzat i continua l’evacuació russa de l’annexionada regió de Kherson davant l’avanç ucraïnès. Segons el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Réznikov, citat per l’agència UNIAN, les forces ucraïneses han alliberat més de noranta localitats a la regió que Rússia es va incorporar el mes passat. Reznikov va reconèixer que el contraatac ucraïnès al sud s’ha alentit a causa de les pluges abundants dels darrers dies.

Rússia aprofita les circumstàncies per preparar-se per a l’anunciada ofensiva ucraïnesa i per mirar de millorar la seva organització militar. La Duma va aprovar ahir una llei que permetrà al president rus, Vladímir Putin, ordenar al Ministeri de Defensa la creació de batallons de voluntaris, com els que combaten a Ucraïna. Qualsevol ciutadà rus podrà formar part d’aquestes unitats de voluntaris, que compliran les missions que els encarreguin les forces armades en temps de guerra o llei marcial, durant el procés de mobilització, en cas de conflicte militar, operació antiterrorista o enviament de tropes a l’exterior.

L’ONU, “optimista” sobre el gra

El cap humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, va assegurar ahir que és “relativament optimista” sobre les possibilitats d’allargar l’acord per facilitar les exportacions de gra ucraïnès pel mar Negre, que expira a mitjan novembre. Griffiths, que lidera les negociacions sobre la qüestió per part de l’ONU, ha visitat aquest mes Moscou per discutir amb el govern rus, que està descontent amb aquest mecanisme i ha amenaçat de vetar-ne la continuïtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA