Política

Sánchez reformarà la sedició si ERC es compromet a votar-la i admetre que es va cometre delicte

Rufián apunta que sí que hi ha majoria al Congrés per tirar-la endavant

Feijóo: “La simple convocatòria d’un referèndum il·legal ha d’estar tipificada al Codi Penal”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha suggerit que si ERC vol que es presenti un projecte de reforma del delicte de sedició hauria de comprometre’s a donar suport a la proposta i a més assumir que es van cometre delictes durant el procés independentista. En una conversa informal amb periodistes recollida per l’agència EFE, el president ha afegit que manté la disposició, que ja va expressar en el discurs d’investidura, a rebaixar les penes per delicte de sedició, però ha insistit que no presentarà cap proposta al Congrés que pugui ser rebutjada. Necessita majoria absoluta per a això, i descartat el suport del PP, Sánchez deixa entreveure que hauria de comptar amb el compromís d’ERC de suport abans d’enviar-la a les corts.

Davant la possibilitat que Esquerra, que ha defensat l’amnistia per als condemnats pel procés, mostri la seva disposició a recolzar la reforma, Sánchez ha insistit que una cosa és estar disposat i una altra que realment es recolzi. El que sí creu “evident” el president del govern central és que aquesta formació hauria d’assumir que es van cometre delictes durant el procés, per la qual cosa aquests no desapareixerien, sinó que es rebaixarien les penes.

Renovació del CGPJ i sedició

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha assegurat aquest dijous des de Sud-Àfrica –on ha comparegut de la mà del president del país en el marc de la gira africana- que l’acord amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “està llest”, i ha demanat al PP que no el vinculi a la seva “agenda legislativa”, que inclou la reforma del delicte de sedició. “Una cosa és l’agenda legislativa”, ha dit, “una altra cosa és el compliment estricte de les nostres obligacions constitucionals”, perquè “estem en una crisi institucional sense precedents” amb un CGPJ bloquejat durant quatre anys i amb el president dimitit.

Congrés

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha dit al Congrés que la reforma del delicte de sedició no és un debat vinculat als comptes, però que és un “compromís ferm” de l’executiu. En el debat d’aquest dijous al matí de les esmenes a la totalitat als comptes, Montero ha afirmat que el president del govern espanyol ha estat “molt clar” amb la seva “voluntat d’homologar als estàndards europeus” el delicte de sedició. “No és objecte d’aquest debat” de pressupostos, però l’executiu “treballarà en un altre entorn” sobre aquesta qüestió i la portarà al Congrés, ha dit.

Rufián

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha rebatut aquest dijous el discurs del govern espanyol sobre una suposada absència d’una majoria al Congrés per reformar el delicte de sedició. En declaracions als passadissos del Congrés, Rufián ha afirmat que “qui sàpiga comptar sap” que aquesta majoria existeix, i “qui tingui memòria sap que nosaltres sempre hem dit que és una bona notícia democratitzar el Codi Penal i que sigui homologable a Europa”. En tot cas ha evitat explicar en quin punt es troben els contactes amb el govern espanyol sobre la qüestió. “No telegrafiem mai les nostres negociacions perquè la pitjor manera que alguna cosa surt bé és telegrafiar-la”.

Declaracions de Feijóo

“Si governem l’Estat agreujarem les penes dels delictes de sedició i rebel·lió. La simple convocatòria d’un referèndum il·legal ha d’estar tipificada al Codi Penal”, ha dit declaracions Alberto Núñez Feijóo,el líder del PP i cap de l’oposició en declaracions a Santander.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA