Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna informa d’avanços tot i el fang i els atacs de mercenaris

Les tropes ucraïneses fonamenten el seu avanç amb enfrontaments directes i atacs a les cadenes de subministraments russes

Malgrat que el temps ha començat a alentir la contraofensiva ucraïnesa, les tropes del país avancen a la província de Lugansk, mentre rebutgen els persistents atacs dels mercenaris russos del grup Wagner a la regió de Bakhmut, a la província de Donetsk.

El cap de l’administració militar regional, Sergiy Gaidai, ha declarat aquest divendres que les tropes ucraïneses avancen “cada dia un, dos o tres quilòmetres” i ha agregat que espera que el comandament militar de l’Exèrcit aviat comuniqui “bones notícies”.

Gaidai ha advertit que el ritme d’avanç es va alentir des que les tropes russes van tenir temps per a preparar les seves defenses volant ponts i plantant mines. Gaidai també ha dit que estan arribant a la zona nous reforços russos.

El temps plujós, que ha transformat en llot bona part del terreny, dificulta moure els equips i avançar cap a les localitats alliberades, que continuen sent atacades per tancs i artilleria russos. Segons Gaidai, les tropes ucraïneses també van repel·lir aquest dijous contraatacs russos prop de Bilohorivka i Andriivka.

Mykola Bielieskov, analista militar i investigador en l’Institut Nacional d’Estudis Estratègics, ha pronosticat que l’intent ucraïnès de trencar la línia russa de defensa entre Svatove i Kreminna probablement té èxit.

Ucraïna combina l’atac frontal contra les tropes russes amb la ruptura de la cadena de subministraments militars russos mitjançant l’ús de sistemes múltiples de llançament de míssils, ha escrit Bielieskov aquest divendres en Twitter.

Les tropes russes continuen atacant en l’àrea pròxima a Bakhmut, una ciutat de la regió de Donetsk, que podria obrir la via cap a Sloviansk i Kramatorsk. Allí és on els membres de l’empresa privada de mercenaris Wagner han estat lluitant durant mesos, fins i tot quan les tropes de l’Exèrcit rus van patir revessos en Khàrkiv i Kherson.

“Els mercenaris de Wagner estan més ben equipats i entrenats que les forces regulars russes”, ha afirmat a Efe Danylo, un operador de drons de la brigada motoritzada número 93 de l’Exèrcit ucraïnès. Danylo subratlla, no obstant això, que ell mateix i altres brigadistes han aconseguit infligir grans pèrdues a les forces de l’enemic.

El cap de la brigada, Ruslan Shevchuk, va agregar dijous en un ràpid comentari al mitjà públic ucraïnès Suspilne que es va poder detectar a presos russos reclutats per Wagner.

Yevgeny Prigozhin, oligarca que dona suport a la invasió russa d’Ucraïna, va ser vist reclutant homes en presons russes en els últims mesos, prometent la seva posada en llibertat a canvi de sis mesos de servei en zones de combat a Ucraïna.

Segons Shevchuk, “Rússia empra una gran quantitat d’artilleria i aviació, així com míssils d’atac”. Va agregar que Ucraïna es recolza fonamentalment en artilleria d’origen occidental, que l’ajuda a cobrir les mancances en abast i precisió de l’armament de l’Exèrcit ucraïnès. “Desgraciadament, patim pèrdues. Els millors estan morint”, ha reconegut Shevchuk.

Diversos vídeos gravats per soldats ucraïnesos, compartits en xarxes socials durant els últims dies, indiquen que les tropes russes haurien estat expulsades de Bakhmut, on mantenien una posició en una fàbrica d’asfalt als afores de la ciutat.

Viktor Kevliuk, analista militar del Centre d’Estratègies de Defensa, va dir a Efe que els intents russos d’avançar, inclosos atacs massius amb míssils contra ciutats del front, estan dictats per la necessitat de mostrar dins i fora de Rússia que són capaces d’avançar a Ucraïna.

No obstant això, va agregar que la capacitat de Rússia d’aconseguir èxits militars ha quedat limitada per la falta de tropes ben equipades i entrenades.

Donada l’absència de canvis en el camp de batalla, Rússia confia en els atacs massius amb drons i míssils contra la infraestructura energètica.

Aquest divendres Yuriy Ignat, portaveu de l’Exèrcit de l’Aire ucraïnès, ha assegurat en una trobada amb la premsa que les defenses antiaèries ucraïneses han aconseguit derrocar més de 300 drons “Shahed-136” de fabricació iraniana.

Rússia dona per acabada la mobilització parcial de 300.000 reservistes

Rússia ha donat aquest divendres per acabada la mobilització parcial decretada al setembre pel president Vladímir Putin per a reforçar a l’Exèrcit rus en la campanya militar a Ucraïna.

Del total de 300.000 reservistes mobilitzats, 82.000 han estat enviats a Ucraïna per a participar en l’”operació militar especial”, ha informat Serguei Shoigú, ministre de Defensa rus, a Putin durant una reunió oferta per la televisió pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona