Política

La Moncloa manté la voluntat de reformar la sedició tot i el PP

Dos ministres i el PSC recalquen que el compromís de Sánchez es manté intacte

Asens veu més lluny la modificació del Codi Penal després del cop de porta de Núñez Feijóo a renovar la cúpula judicial

Per al govern espanyol pesa més obtenir el suport d’ERC al seu pressupost que no acordar amb el PP la renovació del poder judicial. Els populars han deixat en suspens l’acord en matèria de togues vista la insistència de Pedro Sánchez amb la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. Ho deia ahir la portaveu del PSOE, la ministra Pilar Alegría: La Moncloa no té previst “cap canvi” en la seva posició al voltant de la sedició. Alegría va qualificar d’excusa que el PP addueixi que la reforma vol acontentar ERC i va acusar Alberto Núñez Feijóo d’“incomplir la Constitució”, que és el pitjor que se li pot dir al PP. Segons la ministra, hi havia dues possibles dates per fer públic l’acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), una era ahir. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Alegría va calcar les paraules del seu líder a l’hora de descriure el no de Núñez Feijóo: “Li han tremolat les cames.” “Hem descobert que Feijóo no ha tingut autonomia i no ha aguantat la pressió de la dreta més conservadora”, va observar. La portaveu socialista va insistir que, ara per ara, no hi ha una majoria suficient per aprovar la reforma del Codi Penal, malgrat que és un compromís contret per Sánchez des de la seva investidura, que posteriorment va desar en un calaix on va agafar pols fins que ha necessitat que ERC aplani el camí per aprovar els comptes, coincidint, a més, amb el termini per fer passos endavant abans que acabi l’any en la desjudicialització del conflicte amb Catalunya, abordada en l’última reunió de la taula dita de diàleg i negociació.

Des de Vitòria, Núñez Feijóo va puntualitzar que no s’oposa al diàleg “sobre el nacionalisme, sinó a compartir els seus criteris sobre l’Estat o la justícia”, perquè “es vol fer una justícia o una legislació a la mida dels independentistes sense que aquests facin cap concessió per la seva part”.

Qui també va sortir al pas del cop de porta del PP per remarcar que la reforma de la sedició continua en l’agenda és el PSC. La portaveu parlamentària socialista, Alícia Romero, va assegurar que la seva formació manté la voluntat d’actualitzar el Codi Penal per homologar la sedició als estàndards europeus –l’argot compartit per Sánchez i Gabriel Rufián.

Igual que Alegría, també el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, argumenta que no ha canviat res en aquest aspecte, que no hi ha res de nou sobre la sedició perquè el PP ara rebutgi l’acord sobre el CGPJ, si bé és cert que els socialistes han llançat un globus sonda a través dels mitjans sobre una reducció de les penes.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, considera que la reforma de la sedició està ara “una mica més lluny” després que el PP hagi trencat la negociació. Asens defensa que sí que hi ha una majoria suficient per modificar el delicte –la de la investidura– i que el que cal és “posar-se a negociar”. Segons ell, el PSOE vol que “l’altra part en la negociació accepti el seu punt de partida”.

Des del govern de la Generalitat, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, repetia les paraules de la portaveu d’ERC dilluns en el sentit que la part catalana no vol entrar en una subhasta pública de penes per sedició, sense concretar si en defensa la derogació.

LA FRASE

El govern mantindrà la seva posició. Creiem que és una bona notícia adequar la nostra legislació a l’europea
Félix Bolaños
Ministre de la Presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona