Política

Brasil

L’autoritat electoral brasilera demana explicacions a la policia pels controls de carreteres

El TSE havia prohibit prèviament qualsevol acció policial que dificulti el transport d’electors

Molts controls han estat al nord-est del país, el bastió electoral del PT, el partit de Lula da Silva, que ha demanat la detenció del director general de la PRF

El Tribunal Superior Electoral (TSE) del Brasil ha demanat explicacions aquest diumenge a la Policia Federal de Carreteres (PRF, en portuguès) per realitzar operacions que suposadament han obstaculitzat el trànsit de votants en la jornada de la segona volta de les eleccions presidencials. El Partit dels Treballadors (PT) ha demanat l’arrest del responsable del cos policial per obstruir les eleccions.

El titular del TSE, Alexandre de Moraes, ha convocat el director de la Policia Federal de Carreteres, Silvinei Vasques, perquè expliqui el motiu d’aquestes operacions. I és que l’autoritat electoral havia prohibit prèviament qualsevol acció policial que pugui dificultar el transport d’electors.

A les xarxes socials circulen nombrosos vídeos en els quals es veuen controls de carreteres a diverses ciutats del país. Segons el diari Folha de São Paulo, almenys 514 autobusos que transportaven persones que es dirigien a votar a les eleccions presidencials han estat aturats a tot el país fins al migdia.

La presidenta del PT, Gleisi Hoffman, ha reclamat la detenció de Vasques i dels superintendents regionals de la PRF “que no estan complint la decisió del TSE”. A més, demana als parlamentaris de la seva coalició que es dirigeixin als llocs on es troben els reforços de Policia i “donin ordre de presó als policies”. El partit ja ha denunciat les operacions a la Justícia i en alguns Estats els governadors i alcaldes estan prenent mesures al costat dels tribunals per “suspendre les operacions il·legals” de la PRF.

Molts d’aquests controls s’han registrat a la regió nord-est, que constitueix el principal bastió electoral de Luiz Inácio Lula da Silva, rival de l’actual president, Jair Bolsonaro, als comicis.

El senador per Pernambuco (nord-est) Humberto Costa, company de Lula al Partit dels Treballadors (PT), ha afirmat que han rebut diverses denúncies sobre “l’acció completament il·legal” de la Policia. “Intenten acabar amb un dels drets més sagrats de la nostra Constitució: el vot. És una acció amb objectius clarament electorals. Deixin votar al nord-est!”, ha exigit Costa.

Al marge d’això, la jornada de votació transcorre amb normalitat i es registren pocs problemes a les urnes electròniques.

Segons el més recent butlletí de la Justícia electoral, divulgat a les 11.30 hora local (15.30 hora catalana), durant les primeres quatre hores de votació han hagut de ser substituïdes per diverses avaries 1.883 urnes electròniques, que amb prou feines representen un 0,35 % del total desplegat a tot el país.

L’organització no governamental Transparència Electoral Brasil, que desenvolupa una de les missions d’observació, ha confirmat en una roda de premsa celebrada a Brasília que els comicis es realitzen amb normalitat.

“S’han produït algunes incidències tècniques i de logística que no van afectar el normal funcionament de les taules. Comprovem que el 85 % de les persones ja té clar el procés i sap com votar de forma ràpida”, ha declarat Ana Cláudia Santano, coordinadora de la missió.

La jornada electoral ha arrencat a les vuit del matí hora de Brasília (migdia a Catalunya) i tancarà a les cinc de la tarda (nou de la nit a Catalunya). Estan convocats a les urnes uns 156,4 milions de votants per elegir el president i dotze dels 27 governadors estatals que també han passat a la segona volta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona