Política

Bloquejada la declaració d’impostos de Trump

El Tribunal Suprem frena el lliurament dels documents al Congrés

El president del Tribunal Suprem dels EUA, John Roberts, ha bloquejat temporalment el lliurament de les declaracions d’impostos de l’exmandatari nord-americà Donald Trump a un comitè de la Cambra de Representants que mira d’obtenir aquests documents des del 2019.

L’ordre judicial donarà temps al Tribunal Suprem perquè avaluï en profunditat el recurs que va interposar dilluns Trump per mantenir en secret les seves declaracions d’impostos. Un cop que el Tribunal Suprem examini el cas, emetrà una decisió final.

Si Roberts no hagués intervingut, el Servei Intern d’Impostos (IRS, per les seves sigles en anglès), la Hisenda dels Estats Units, hauria pogut lliurar a partir de dijous les declaracions d’impostos de Trump al comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra de Representants.

La batalla per aquests documents ve del 2019, quan el comitè de Mitjans i Arbitris va emetre una citació legal per accedir a aquesta informació en el marc de la investigació sobre possibles infraccions fiscals de Trump. El comitè va basar la seva petició en una llei del 1924 que permet als líders d’uns certs comitès del Congrés, inclòs el de Mitjans i Arbitris, demanar al secretari del Tresor i a la Hisenda la publicació de les declaracions d’impostos de qualsevol contribuent.

En aquell moment, l’aleshores secretari del Tresor, Steven Mnuchin, nomenat per Trump, es va negar a proporcionar els documents al comitè, i els demòcrates van portar la batalla als tribunals. Totes les instàncies judicials inferiors al Tribunal Suprem han dictaminat en contra de Trump i han reafirmat l’autoritat del comitè per accedir als impostos de l’expresident. Els advocats de Trump s’han vist obligats a acudir al Suprem, de majoria conservadora, i al qual estan intentant convèncer que el comitè de Mitjans i Arbitris s’està excedint en la seva autoritat.

En el recurs al Suprem, presentat dilluns, els advocats de Trump van argumentar que el cas presenta “importants dilemes sobre la separació de poders” als EUA i podria afectar futurs presidents. Trump és el primer des de Gerald Ford (1974-1977) que no ha publicat cada any la declaració d’impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona