Política

Acaba el termini per presentar esmenes a la llei trans

Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, BNG, PDeCAT, PNB, Més País, Compromís i Coalició Canària en presenten onze conjuntes de la mà dels col·lectius

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, demana al PSOE que retiri les esmenes que va registrar dilluns

Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, BNG, PDeCAT, PNB, Més País, Compromís i Coalició Canària han presentat esmenes conjuntes a l’anomenada Llei trans aquest dimecres, el dia que acaba el termini per fer-ho. Les onze esmenes presentades introdueixen una sèrie de “millores tècniques” al text “de la mà dels col·lectius”, segons fonts parlamentàries.

El projecte de llei, que rebutja la dreta, ha obert escletxes al propi PSOE i també en la coalició de govern amb la formació lila. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha demanat avui al PSOE que retiri les esmenes que va registrar dilluns a la llei trans i ha deixat clar que no vol ni retallades en drets ni retards en la tramitació de la llei. El seu objectiu és que la norma, que permetrà canviar de sexe en el registre sense necessitat de tractaments ni d’informes mèdics o psicològics, sigui aprovada pel Parlament abans que conclogui l’any. 

En declaracions aquest dimecres al matí als passadissos del Congrés, Montero ha afirmat que els socialistes han “incomplert el compromís de no tocar el cor” de la llei i de no fer modificacions que afectin l’autodeterminació de gènere. “Ens deixarem la pell per mantenir la llei tal com està”, ha assegurat Montero, que ha demanat no cometre la “crueltat” de qüestionar les infanteses trans.

Els socialistes, que van ser criticats per retardar la tramitació de la llei, van registrar dilluns les seves esmenes i, malgrat les protestes del col·lectiu LGTBI, rebaixen l’edat en la qual caldrà que un jutge hagi d’autoritzar el canvi de sexe en el registre.

Al projecte de llei que l’executiu espanyol va remetre al Congrés, els menors entre 14 a 16 anys poden canviar de sexe registral “assistits” pels seus pares o tutors, i la intervenció judicial es reserva per als qui tenen de 12 a 14 anys.  A les seves esmenes, el PSOE introdueix que un jutge hagi d’autoritzar el canvi de sexe en el registre dels menors de 12 a 16 anys.

Si no hi ha noves pròrrogues, i el grup socialista ha assegurat que no demanarà més ampliacions.

Els socialistes, que han presentat 37 esmenes, insisteixen que el seu objectiu és blindar una llei que serà amb tota seguretat recorreguda davant el Tribunal Constitucional, però els col·lectius trans rebutgen qualsevol retallada als drets que van ser recollits en el text enviat al Parlament després de dures negociacions en el si de la coalició de govern.

Per contra, els grups feministes que s’oposen a l’autodeterminació de gènere veuen insuficients les esmenes del grup socialista, que ha proposat també eliminar de la llei les referències a la violència intragènere (la que té lloc dins de la parella LGTBI) per evitar equiparar les víctimes d’aquest col·lectiu amb les de la violència de gènere.

La llei trans s’ha colat en la sessió de control d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha preguntat a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, si “creu que els homes poden accedir a qualsevol espai reservat a dones simplement manifestant que se senten dones”. La portaveu adjunta de la formació ultradretana, Inés Cañizares, ha demanat a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, “quants gèneres contempla en el seu nou sistema d’acomiadament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona