Política

L’OIEA no troba indicis de “bomba bruta” atòmica a Ucraïna

Els inspectors de l’organisme internacional han analitzat tres indrets del país

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha informat aquest dijous que els seus inspectors no han trobat rastres que a Ucraïna s’hagi intentat fabricar una bomba atòmica “bruta”, després d’inspeccionar tres llocs concrets al país atacat.

“La nostra avaluació tècnica i científica dels resultats que tenim fins ara mostren cap signe d’activitats i materials nuclears no declarats a aquests tres llocs”, ha dit en un comunicat el director general de l’OIEA, Rafael Grossi.

Ha recordat que els últims dies, els experts de l’agència nuclear de l’ONU que dirigeix han fet, i han completat, “activitats de verificació sobre el terreny a tres llocs d’Ucraïna, a petició del govern d’aquest país”.

Segons Grossi, els inspectors van poder fer “totes les activitats que l’OIEA havia previst realitzar i van tenir accés il·limitat als llocs”.

La nota recorda que les “sol·licituds escrites d’Ucraïna perquè l’OIEA enviés equips d’inspectors es van emetre després que la Federació Russa presentés al·legacions sobre les activitats als tres llocs”.

Aquests emplaçaments inspeccionats van ser l’Institut de Recerca Nuclear a Kíiv, la Planta de Processament i Mineria Oriental a Zhovti Kody i l’Associació de Producció de la Planta de Construcció de Màquines Pivdennyi a Dnipro, precisa l’OIEA.

Després de rebre la petició, “vaig enviar immediatament inspectors als tres llocs perquè exercissin la seva indispensable funció tècnica i independent de verificació dels fets sobre el terreny”, ha recordat Grossi.

Ha destacat que els experts internacionals es van traslladar a aquests llocs “en pocs dies” i “van portar a terme les seves activitats de salvaguardes (controls), en circumstàncies difícils durant l’actual conflicte a Ucraïna”.

A més, van recollir mostres ambientals per ser analitzades als laboratoris de l’organisme amb seu a Viena.

El mostreig ambiental és una mesura de salvaguarda comunament utilitzada amb tècniques analítiques ultrasensibles, que poden proporcionar informació sobre activitats passades i actuals relacionades amb la manipulació de materials nuclears, precisa la nota.

“Basant-se en l’avaluació dels resultats disponibles fins ara i en la informació proporcionada per Ucraïna, l’organisme no ha trobat indicis d’activitats i materials nuclears no declarats als llocs”, ha afirmat el director general.

Ha afegit que més endavant, i “com més aviat millor”, l’OIEA informarà “sobre els resultats del mostreig mediambiental”.

Grossi ha subratllat que l’organisme segueix “disposat a fer més activitats de verificació d’aquest tipus a Ucraïna per comprovar l’absència d’activitats i materials no declarats i dissuadir així de qualsevol ús indegut dels mateixos”.

El govern rus havia denunciat que Ucraïna intentava crear i fer servir una “bomba bruta” atòmica al seu propi territori per culpar Moscou d’utilitzar armes de destrucció massiva i generar una dura resposta d’Occident, acusació que Kíiv ha rebutjat.

També coneguda com a arma radiològica, la bomba bruta és un explosiu convencional, com la dinamita, enriquit amb material radioactiu que es dissemina en esclatar l’explosiu, seguint una doctrina d’ús similar a la de les armes químiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA