Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna ja admet tenir el control de Kherson

Les tropes ucraïneses han alliberat almenys dotze assentaments en aquesta regió a més de la capital

Les tropes ucraïneses han confirmat aquest divendres que han recuperat el control sobre la regió de Kherson, segons han anunciat fonts de la Intel·ligència militar d’Ucraïna (HUR) a través de l’agència Interfax-Ucraïna.

“Qualsevol intent de contrarestar les nostres tropes serà frustrat”, prossegueix el comunicat, que dona per confirmada la retirada de Rússia i aconsella als soldats russos que segueixin a la regió a rendir-se.

Aquestes informacions segueixen a les primeres imatges, difoses pel portal Ukrinform, que mostraven una bandera ucraïnesa onejant en la plaça de la Llibertat de Kherson.

Posteriorment, el departament de Defensa de Kíiv ha publicat noves imatges amb ciutadans de Kherson rebent als primers soldats i portant al seu torn la bandera nacional.

Les tropes ucraïneses han alliberat, d’altra banda, almenys dotze assentaments en aquesta regió, ha apuntat així mateix Ukrinform, que informa també de l’enfonsament del pont d’Antonivsky en la capital de la regió.

Per part de Kíiv s’havia observat durant tota la jornada d’ahir la línia de la cautela pel que fa a la retirada de les tropes russes anunciada per Moscou.

En una conversa ahir amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va destacar la necessitat d’observar aquesta cautela tot i el replegament enemic, almenys fins que la bandera ucraïnesa tornés a onejar a la ciutat.

Tot i les reserves oficials, funcionaris, periodistes i bloguers ucraïnesos van començar a publicar imatges de la ciutat de Kherson i altres localitats de la regió on ja oneja l’ensenya ucraïnesa.

En particular, aquestes imatges han estat difoses en les xarxes socials del Parlament ucraïnès. També el departament de Defensa de Kíiv ha publicat imatges amb ciutadans de Kherson rebent als primers soldats que portaven en mans la bandera nacional.

Mentrestant, la Intel·ligència Militar ucraïnesa ha emès un comunicat en rus en el qual va anunciar que “Kherson torna a control d’Ucraïna” i les rutes de retirada de la ciutat estan a l’abast del foc de la seva artilleria.

“Qualsevol intent d’oposar resistència a les Forces Armades d’Ucraïna serà repel·lit. Tot soldat rus que resisteixi serà aniquilat”, han advertit els militars, que van posar en dubte la completa retirada de les tropes russes i han cridat a les forces de l’enemic que presumptament romanen en la zona a “lliurar-se immediatament”.

Zelenski va agrair a Londres el suport material i va recalcar que la col·laboració militar britànica està ajudant a “protegir infraestructures energètiques vitals i permetent avançar a les tropes ucraïneses”.

Rússia replega més de 30.000 soldats al sud del riu Dnièper

Més de 30.000 soldats russos s’han retirat al sud del riu Dnièper, que divideix la regió ucraïnesa de Kherson, segons ha informat avui el Ministeri de Defensa de Rússia.

A més, l’Exèrcit rus ha traslladat al marge esquerre unes 5.000 peces i equips militars davant l’avanç de l’Exèrcit ucraïnès, que assegura haver reprès el control sobre la capital regional.

En el que suposa la tercera operació de retirada russa en els dos últims mesos en el sud i est d’Ucraïna, el comunicat militar subratlla que les seves tropes no han deixat res enrere, ni tan sols els automòbils i equips que requereixen reparació.

L’Estat Major ucraïnès estima en uns 40.000 els soldats russos que havien d’abandonar el nord de Kherson, regió annexionada per Moscou fa a penes mes i mig.

Rússia addueix la superioritat numèrica enemiga per a justificar el replegament, a més de la necessitat d’enviar part d’aquest contingent a altres parts del front, sigui el o la regió de Zaporíjia.

La retirada ha estat secundada per figures molt crítiques amb l’estratègia de l’Exèrcit rus a Ucraïna com el líder txetxè, Ramzán Kadírov, però ha estat mal rebuda per experts pròxims al Kremlin que han pronosticat greus conseqüències polítiques. “La rendició de Kherson és la derrota geopolítica més gran de Rússia des de la desintegració de la Unió Soviètica”, ha dit Serguei Markov, antic assessor del president rus, Vladímir Putin.

El servei postal d’Ucraïna llançarà nou segell de la ciutat heroica de Kherson

Ukrposhta, el servei postal nacional d’Ucraïna, llançarà un nou segell dedicat a la “ciutat heroica” de Kherson, ha informat aquest divendres el director general dels correus ucraïnesos, Ihor Smilianskyi.

“Aquest és el primer segell postal dedicat a la ciutat heroica, després del qual apareixeran sens dubte altres ciutats heroiques”, ha afirmat en un missatge en Telegram citat per “Ukrainska Pravda”.

Smilianksyi ha informat del llançament d’aquest nou segell abans fins i tot de l’anunci oficial de l’alliberament de la ciutat per l’exèrcit ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona