Política

Zelenski visita Kherson tres dies després de recuperar-la

Va ser l’única capital regional que els russos van aconseguir controlar militarment des de la invasió d’Ucraïna

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dilluns la ciutat de Kherson, l’única capital regional que els russos van aconseguir controlar militarment durant gairebé nou mesos des que Rússia va envair aquest país.

Es tracta de la primera visita del mandatari ucraïnès a aquesta localitat del sud d’Ucraïna, una de les principals del país i la recuperació de la qual va ser anunciada per Zelenski el passat 11 de novembre, després que les tropes russes decidissin retirar-se a l’altra banda del riu Dnièper.

Preguntat pels periodistes sobre els motius per viatjar a Kherson tan aviat, amb les forces russes encara tan properes, el president ha respost que tots els habitants de la ciutat s’enfronten al mateix risc i tot i així han de fer la feina que els correspon.

“Crec que és important ser aquí per mostrar a la gent de Kherson que no només parlem sinó també complim el que prometem, avancem i hissem les nostres banderes”, ha dit Zelenski, en referència a la contraofensiva ucraïnesa, a la plaça central de Kherson.

El president ha afegit que per a ell és important, a més, sentir “les emocions, l’energia de la gent”, ja que això augmenta la seva “motivació”, segons declaracions que recollides per la cadena ucraïnesa “ICTV”.

Zelenski ha subratllat que la retirada russa ha deixat nombrosos edificis i infraestructures en ruïnes, però que les forces armades d’Ucraïna han demostrat que és “impossible” posar fi al país, segons ha dit.

Tot i així, ha cridat a la cautela els civils, ja que segons ha afirmat molts edificis han estat minats pels russos i ja hi ha “diversos casos de ferides i de morts”.

Tot i així, s’estan fent tasques de desminat i avancen també els treballs per restaurar el subministrament elèctric i les línies de comunicació de Khersón amb la resta del país, ha afirmat.

“Estem avançant pas a pas cap a tots els territoris temporalment ocupats del nostre país. Per descomptat és difícil, és un camí llarg i complicat”, ha subratllat Zelenski en declaracions a la premsa.

El president ha subratllat que Ucraïna està “llesta per a la pau, però la pau per a tot el país”, de manera que ha refusat fer concessions territorials.

“No ens interessa el territori d’altres països. Només ens interessa la desocupació del nostre país i dels nostres territoris. Així que no sé què serà el següent a passar, però passarà”, ha afirmat Zelenski.

El mandatari ucraïnès, que ha arribat acompanyat per diversos alts funcionaris i militars, a més de diversos ministres, ha participat en un minut de silenci pels caiguts i en l’hissat de la bandera nacional al centre de la ciutat, segons fotografies publicades pel cap de l’oficina presidencial, Andrii Yermak

El president, a més, ha entregat condecoracions a soldats que van participar en l’alliberament de la capital regional i s’ha fotografiat amb ells, segons imatges difoses al seu compte de Telegram amb el rètol “Els nostres herois”.

La visita de Zelenski ha coincidit avui amb l’arribada de la primera partida d’ajuda humanitària internacional que entra a Kherson des que la localitat fos presa a principis de març per les tropes russes.

Un comboi de les Nacions Unides amb materials com aliments, aigua potable i mantes per a més de 6.000 persones ha entrat avui a la capital provincial, ha informat l’ONU, que ha recordat que la ciutat pateix escassetat d’aigua i electricitat, mentre hi ha greus mancances de medicaments als centres sanitaris i d’aliments als mercats.

La coordinadora de l’ONU per a assistència humanitària a Ucraïna, Denise Brown, ha destacat que la comunitat internacional ha d’“actuar ràpid” per ajudar una població que “es veu molt dificultada a l’hora d’atendre les necessitats més bàsiques”.

Zelenski va anunciar l’11 de novembre passat que la ciutat de Kherson tornava a estar sota el control d’Ucraïna, després que les tropes russes decidissin retirar-se a l’altra banda del riu Dnièper, que actua com a frontera natural entre el nord i el sud de la regió.

Un dia després, l’Oficina del President ucraïnès va informar que el cap de l’administració militar regional de Kherson, Yaroslav Yanushevych, els empleats de la Policia Nacional i el Servei de Seguretat d’Ucraïna ja havien començat a treballar a la ciutat i a les altres zones de la regió que també havien estat alliberades.

Kherson, ocupada pels russos el 2 de març, era una de les regions ucraïneses, juntament amb la veïna Zaporiyia, i les orientals Donetsk i Lugansk, que van ser annexionades per Rússia el 30 de setembre passat, malgrat que Moscou no ha aconseguit a cap moment tenir el control total sobre aquests territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona