Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski declara el principi de la fi de la guerra en l’alliberada Kherson

L’assessor presidencial, Mykhailo Podolyak, assegura que Kíiv planeja recuperar Zaporíjia

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dilluns el principi de la fi de la guerra amb Rússia durant la seva visita a la ciutat de Kherson, alliberada per les tropes ucraïneses fa tres dies, convertint en lletra morta l’annexió d’aquesta regió per part de Rússia.

L’alliberament de Kherson representa “el principi de la fi de la guerra”, ha proclamat Zelenski, qui ha presidit una cerimònia d’hissat de la bandera ucraïnesa en la plaça central de l’urbs banyada pel riu Dnièper, convertit ara en primera línia de front.

En resposta a la visita, el Kremlin s’ha limitat a dir que Kherson és “territori rus”, després que alguns comentaristes russos consideressin la retirada russa d’aquesta regió limítrofa amb la península de Crimea la derrota geopolítica més gran des de la desintegració soviètica en 1991.

Kherson va ser ocupada el 2 de març i annexionada el passat 30 de setembre al costat de les regions de Donetsk, Lugansk i Zaporíjia, controlades només parcialment per les tropes russes.

“Crec que és important ser aquí per a mostrar a la gent de Kherson que no sols parlem sinó també complim el que prometem, avancem i hissem les nostres banderes”, ha dit el president ucraïnès.

Zelenski, que es va fotografiar amb els soldats que van reconquerir l’urbs i va mantenir un minut de silenci en record als caiguts, ha destacat que l’Exèrcit ucraïnès està alliberant “pas a pas tots els territoris temporalment ocupats”.

“Estem recuperant (...) el nostre Estat, la nostra bandera. Per descomptat, és difícil, és un llarg i ardu camí. No estem interessats en el territori d’altres països. Només estem interessats en la desocupació del nostre país i el nostre territori”, va afirmar.

Zelenski ha negat que l’Exèrcit rus hagi lliurat el terç nord de Kherson, escenari de “cruents combats” en els quals van morir un gran nombre d’homes. “Ningú regala res tan fàcilment. El preu d’aquesta guerra és alt. (Els russos) Es van retirar o van fugir. Nosaltres considerem que van fugir perquè les nostres tropes van envoltar a l’enemic i estaven en perill”, ha afirmat.

Sobre aquest tema, l’assessor presidencial, Mykhailo Podolyak, va assegurar a l’agència UNIAN que Kíiv planeja ara recuperar el control sobre la regió de Zaporiyia, on es troba la central nuclear més gran d’Europa, i desbloquejar així els accessos a la mar d’Azov.

Retirada russa cap a Azov i Crimea

Mentrestant, el replegament rus continua. Les autoritats prorusses estan traslladant l’administració civil de Kherson a la localitat costanera d’Hehihesk, en la mar d’Azov, a 175 quilòmetres de la capital regional.

A més, segons fonts ucraïneses, centenars de civils i militars russos estan sent transportats des de Kherson a Mariúpol, port sota control rus des de maig a la regió de Donetsk, i també a Crimea.

L’Estat Major General d’Ucraïna ha indicat que així mateix els ocupants russos estan reforçant les seves tropes prop de Melitòpol, a la regió de Zaporíjia.

Amb tot, el viceministre d’Exteriors rus, Alexandr Grushko, ha descartat avui que Moscou es disposi a retirar les seves tropes de territori ucraïnès com a condició prèvia per a l’inici d’unes hipotètiques negociacions de pau. “No, aquestes condicions són inadmissibles. El nostre president ha dit en diverses ocasions que estem disposats a negociar. Però aquestes negociacions, naturalment, han de tenir en compte la situació sobre el terreny”, va comentar a la premsa.

El problema és que “sobre el terreny” les tropes ucraïneses no deixen de recuperar territoris des d’agost i l’Exèrcit rus està en franca retirada.

Més atrocitats russes

El líder ucraïnès ha acusat Rússia de causar grans destrosses Kherson, des d’habitatges a infraestructures, però li ha advertit que “és impossible matar a Ucraïna”. A més, Zelenski ha informat que els investigadors “ja han documentat més de 400 crims de guerra russos” i que “s’estan trobant els cossos de civils i militars”.

L’Exèrcit rus “va deixar enrere les mateixes atrocitats que en altres regions del nostre país on va poder ingressar. Trobarem i portarem davant la justícia a tots els assassins. Sens dubte”, ha sentenciat.

Des que es va iniciar la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer, Rússia ha comès en el territori envaït un total de 46.432 crims de guerra, segons l’oficina de la Fiscalia General d’Ucraïna.

La visita de Zelenski ha coincidit avui amb l’arribada de la primera partida d’ajuda humanitària internacional –aliments, aigua potable i mantes per a més de 6.000 persones– que arriba a Kherson des que la localitat va ser presa per les tropes russes.

Les autoritats ucraïneses també han denunciat l’existència de cambres de tortura en les localitats alliberades de la veïna regió de Mikolàiv.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona