Política

Biden i Xi inicien el desglaç

Els dos mandataris prometen evitar el conflicte tot i les tensions de les potències per Taiwan i la situació econòmica global

Els líders mantenen en la cimera del G20 la primera reunió des que són presidents

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el líder xinès, Xi Jiping, es van conjurar ahir per evitar un conflicte entre les dues superpotències i gestionar millor les relacions entre els dos països en la seva primera trobada personal com a mandataris dels seus països. Després de mesos de creixents tensions econòmiques i geopolítiques entre Washington i Pequín, els dos mandataris es van congratular de trobar-se per primer cop cara a cara la vigília de la cimera de líders del G20 de Bali, després de cinc reunions en línia, i es van comprometre a “mantenir obertes les línies de comunicació”, després que pràcticament es trenquessin a causa de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, al mes d’agost a Taiwan.

El mandatari nord-americà es va mostrar conciliador i va assegurar que la seva voluntat és “gestionar les diferències per evitar que la competència es converteixi en conflicte”. En correspondència, Xi va recollir el guant i va afirmar que calia “trobar la direcció correcta” en les relacions i es va mostrar disposat a mantenir un intercanvi “sincer” amb Biden sobre temes estratègics. “El món ha arribat a una cruïlla”, va dir Xi, que hi va afegir: “Espero que la Xina i els EUA gestionaran de manera adequada la seva relació.”

Després de les prop de tres hores i mitja de cimera, Biden va fer una breu roda de premsa en què va subratllar respecte a Taiwan: “He deixat clar que la nostra política d’una sola Xina no ha canviat” i va assegurar que s’oposa a qualsevol canvi unilateral del statu quo de l’illa, tant per part de Pequín com de Taipei. El president nord-americà va mostrar les seves objeccions a les “accions coercitives i cada cop més agressives de la Xina cap a Taiwan” i va afegir que aquestes “soscaven la pau i l’estabilitat a l’estret de Taiwan i a tota la regió”. Quan li van preguntar si aquestes accions “agressives” sobre l’illa podrien portar a un conflicte amb la Xina, Biden pràcticament ho va descartar i va qualificar la trobada amb el seu homòleg de “productiva”.

Per la seva banda, Xi va advertir Biden de no traspassar la “línia vermella”de la qüestió de Taiwan, segons va informar l’agència oficial Xinhua. “La qüestió de Taiwan està al nucli dels interessos fonamentals de la Xina, la base política de les relacions Xina-Estats Units i la primera línia vermella que no s’ha de creuar en les relacions”, va dir Xi en aquest comunicat.

En la trobada, Biden també va posar sobre la taula la guerra de Rússia contra Ucraïna i les amenaces russes de fer servir armes nuclears, i els dos líders van refermar el seu acord que una guerra nuclear mai s’hauria de produir i, a més, van subratllar l’oposició a l’ús o amenaça d’ús d’armes nuclears a Ucraïna. Biden també va expressar la preocupació pels assajos balístics de Corea del Nord, tot i que va mostrar els seus dubtes de la capacitat d’influència de Pequín sobre Pyongyang.

Els dos mandataris van subratllar que han de treballar junts per abordar reptes globals, com ara el canvi climàtic, l’estabilitat macroeconòmica global i la seguretat sanitària i alimentària, perquè això és el que espera la comunitat internacional, i van acordar nomenar alts funcionaris per mantenir la comunicació i aconseguir acords en aquestes i altres qüestions. A més, Biden i Xi van acordar que el secretari d’Estat, Antony Blinken, viatjaria en les pròximes setmanes a Pequín per reconduir la tensió, fet que podria suposar un desglaç efectiu en les relacions bilaterals.

LES FRASES

Cal gestionar les diferències per evitar que la competència es converteixi en conflicte
He deixat clar que la nostra política d’una sola Xina no ha canviat
Joe Biden
President dels Estats Units
[La sobirania xinesa de Taiwan] és la primera línia vermella que no s’ha de creuar
Espero que la Xina i els EUA gestionaran de manera adequada la seva relació
Xi Jinping
President de la Xina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona