Política

MARC BUCH RIGOLA

ALCALDE DE CALELLA (JUNTS)

“Soc una persona que sempre he defensat a capa i espasa la unitat”

“Posarem les màximes facilitats per crear un clima que faci de Calella un punt d’atracció perquè hi hagi noves inversions i poder diversificar l’economia”

“Els ciutadans volen que governem, que no tinguem picabaralles i que els solucionem els problemes”

Substituir Montserrat Candini comporta una pressió afegida que no és fàcil
Vaig abandonar la militància del PDeCAT i actualment no milito en cap partit
Tenim un problema amb la neteja. Em preocupa moltíssim i és un aspecte que hem de millorar
Impulsem actes esportius i culturals per poder desestacionalitzar la temporada turística

Al despatx de l’alcaldia de Calella, on mantenim l’entrevista, Marc Buch fa gairebé una declaració d’amor envers la seva ciutat, on diu que hi ha grans projectes de futur i moltes oportunitats que no es poden deixar escapar. Es mostra il·lusionat per encapçalar els nous reptes i diu que es presentarà com a cap de llista per mantenir Calella a la primera divisió. L’actual alcalde ho és des del mes de maig passat, quan va substituir la històrica alcaldessa Montserrat Candini. Buch era el segon d’una candidatura impulsada pel PDeCAT. Ara es presentarà per Junts, com a independent.

El fet que Montserrat Candini deixés l’alcaldia i vostè l’hagués de substituir, ha suposat una sotragada a la seva vida personal i política?
Sí, per descomptat. Tinc la meva empresa i assumir l’alcaldia va suposar un canvi important en la meva vida, per la dedicació que suposa organitzar un projecte com és Calella, que l’he assumit amb molta il·lusió, i hi dedico tot el temps que faci falta i més.
Substituir un personatge tan potent com Candini suposo que no ha estat fàcil...
Montserrat Candini ha fet molta feina per Calella, s’hi ha implicat, ha cregut en el seu projecte i ha transformat molt la ciutat, per això substituir-la comporta una pressió afegida que no és fàcil.
Assumir l’alcaldia en aquestes circumstàncies ha comportat inconvenients?
Primer vaig fer d’alcalde accidental, que es pot dir que va ser un temps de preparació, fins que al mes de maig vaig ser nomenat alcalde pel ple municipal. És una tasca que vaig entomar perfectament, perquè ja tenia un rodatge, com a regidor primer i després com a alcalde accidental durant mig any. Quan vaig prendre la vara d’alcalde ja estava avesat al càrrec. Ja hi havia una dinàmica d’equip i una dinàmica de treball que coneixia molt bé i, per tant, vam continuar la nostra feina.
Entenc que gairebé tot han estat avantatges i que el relleu li ha anat molt bé per afrontar les pròximes eleccions municipals com a cap de llista.
És evident que les circumstàncies que m’han portat a ser alcalde avui no són les millors, perquè no estava previst que una persona hagués de deixar la política per problemes de salut. M’he trobat aquesta oportunitat, però de fet era un deure i una responsabilitat acceptar l’alcaldia. És un exercici de responsabilitat i, com a avantatge, només puc dir que és la satisfacció de ser alcalde de la teva ciutat.
Es va presentar com a Junts per Calella, en una llista del PDeCAT, aleshores amb molts suports i complicitats. Es mantenen, aquests suports?
La candidatura de Junts per Calella era totalment transversal, formada per persones properes al PDeCAT, per persones de l’entorn de Junts per Catalunya i per persones independents. Ara tornarem a fer una llista molt transversal i sòlida, una candidatura unitària.
No serà una candidatura de partit?
Sempre serà una candidatura de partit, però amb la voluntat que sigui molt oberta. Jo mateix soc independent, tot i que aniré acompanyat del paraigua de Junts.
Però vostè era militant del PDeCAT.
Vaig abandonar la militància del PDeCAT i actualment no milito en cap partit.
En l’actual mandat, perilla l’estabilitat del govern municipal pels equilibris de la seva pròpia llista?
No. L’equilibri del govern no perilla perquè som vuit regidors que estem totalment compromesos amb la ciutat. Treballem pensant pel bé de Calella i per tant no hi haurà cap problema i tot seguirà de la manera més estable possible, com fins ara.
Pot fer trontollar el govern la dimissió del seu segon tinent d’alcalde i exportaveu socialista, Josep Torres?
En cap cas. Amb el regidor Torres teníem una relació personal excel·lent i amb la persona que el substitueix, que és Soufian Laroussi, juntament amb la regidora Cindy Rando, que va ser la portaveu del PSC, tenim també una relació excel·lent. Som persones implicades en política municipal des de fa temps; per tant, aquesta incorporació de Soufian suposarà molts avantatges, perquè és una persona amb idees noves i moltes ganes de treballar per Calella.
Pel que diu, sembla que amb la sortida de Torres s’enforteix la seva aliança de govern amb els socialistes.
Per una banda pot enfortir l’aliança, però també he de dir que la pèrdua de Torres tampoc és agradable perquè és un regidor que ha fet molt bona feina, que té un criteri propi, és sincer, té una formació i una gran experiència que sempre és un valor molt important, i perdre aquest valor no podem dir que sigui agradable.
El motiu de la seva dimissió?
Això li hauria de preguntar a ell.
El seu objectiu ara és acabar el mandat amb un govern estable?
I tant! Nosaltres tenim una responsabilitat fins al maig del 2023 i el que els ciutadans volen és que nosaltres governem, que no tinguem picabaralles internes i que els solucionem els problemes.
Portar a bon port el mandat suposa una bona carta de presentació per a les properes eleccions. Per aconseguir-ho no s’ha plantejat fer canvis en el govern?
No. L’equip és el que és. Ara ha entrat en Soufian Laroussi, i això implicarà que les carteres que tenia delegades en el regidor Torres s’hagin de delegar a algun altre regidor, però els canvis seran mínims, perquè tothom està compromès amb la seva àrea. Falten set mesos per a les eleccions, tampoc ara és el moment de fer grans canvis, és el moment d’apuntalar la governança. El que no es pot fer ara és posar persones a gestionar àrees en què no tenen experiència.
El seu pas del PDeCAT a Junts sumarà o restarà de cara a les properes eleccions?
Sumarà! Ja ens vam presentar amb la candidatura de Junts per Calella, que era molt transversal i perquè jo sempre he estat una persona que he defensat a capa i espasa la unitat. El fet que jo sigui independent vol dir molt de la candidatura de Junts, perquè no serà una candidatura tant de partit. Serà transversal, amb la incorporació de persones de diferents àmbits ciutadans i socials, que s’estimin Calella i tinguin il·lusió. Crec que el votant valorarà molt bé que nosaltres hàgim treballat per fer aquesta candidatura el més unitària possible, per tant crec sincerament que això no em restarà.
En el seu balanç presentarà la gestió del turisme, la gran indústria de Calella, com el seu gran actiu?
El turisme, després de la pandèmia, ha estat la punta de llança de la recuperació. El fet que el turisme hagi anat bé repercuteix en el començ i en el sector de serveis. També implica que el sector turístic es vegi amb ganes de fer noves inversions. Tenim dos hotels de cinc estrelles, set hotels de quatre estrelles superiors i amb voluntat d’anar augmentant la categoria. Això ens ha de servir per atraure nous inversors i nous sectors industrials on es puguin implantar empreses de logística i de noves tecnologies.
Sense deixar el turisme de banda, entenc que hi ha una aposta per diversificar l’economia?
La idea és diversificar l’economia fent servir el turisme com a referència. En aquest sentit, mantenim converses amb diferents inversors i estem treballant per adaptar el planejament urbanístic en cas que sigui necessari. Volem posar les màximes facilitats per crear aquest clima que faci de Calella un punt d’atracció perquè hi hagi noves inversions i poder diversificar.
Ser un municipi turístic pot tenir efectes col·laterals. S’han resolt els problemes de convivència que genera el turisme?
L’evolució que ha fet el turisme des dels anys setanta i vuitanta ha estat extremament positiva. Fa molts anys que diferents alcaldes hi han anat treballant. Hem erradicat el turisme de borratxera, s’ha potenciat el turisme familiar, però també el turisme esportiu amb esdeveniments com l’Ironman, que fan que tot l’any tinguem persones que venen a fer estades a Calella, i per això hem fet inversions en infraestructures esportives. Però també hem apostat pel turisme cultural. Potenciem sobretot esdeveniments per desestacionalitzar la temporada.
La seguretat ciutadana no és cap problema? Poden estar tranquils, els ciutadans de Calella?
Tothom que vingui a Calella pot estar tranquil, és un municipi segur. Hem licitat la instal·lació de vint-i-una càmeres de seguretat, de videovigilància i lectors de matrícules, perquè la seguretat també és una prioritat per a nosaltres.
La manca d’aparcament al centre és un entrebanc per a una ciutat turística?
Aquest és un problema. És un gran repte de futur poder crear noves places d’aparcament. Tenim un municipi amb un nucli urbà molt consolidat sense terrenys per construir-hi nous aparcaments. Però hem d’estudiar totes les possibilitats per crear nous aparcaments, amb les complicitats que trobem en el sector privat. També al costat de l’hospital que s’està reformant hi haurà un aparcament amb més de quatre-centes places.
S’ha de salvar el poblat ibèric de darrere l’hospital o s’ha d’aixecar un supermercat en aquest espai?
L’hem salvat! Aquest terreny és privat, s’hi farà un supermercat però amb la condició que s’habiliti una cripta arqueològica i es conservin les restes de l’antic poblat, que s’haurà de convertir en un nou centre d’atracció cultural i un futur museu.
La neteja és un problema o el problema és l’empresa concessionària?
Sí, tenim un problema amb la neteja. El regidor Torrent, responsable de l’àrea, hi està molt a sobre, amb moltes reunions amb l’empresa concessionària. A mi em preocupa moltíssim, és un aspecte que hem de millorar.
L’empresa que porta el servei no s’ha de fiscalitzar?
Ho fem, constantment.
Calella es pot permetre apujar el sou dels funcionaris?
Sí. I ho hem fet perquè és un acte de justícia. Els sous feia més de vint anys que no s’actualitzaven, ara tocava fer-ho.
Ha parlat de grans projectes de futur per a Calella. Quins són?
El nou hospital és un projecte cabdal per a la ciutat; un altre és solucionar els aparcaments; ser capaços de dinamitzar l’economia seria el tercer, amb la idea d’intentar crear nous sectors econòmics, i també hem de ser capaços de consolidar la façana marítima i l’entorn natural. Treballar la sostenibilitat serà l’eix principal en un segon mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona