Política

Estat espanyol

La judicatura carrega contra Montero per les “desqualificacions” als magistrats

Dues associacions conservadores de jutges demanen la dimissió de la ministra d’Igualtat

L’Associació de Fiscals li reclama que reconegui l’“error legislatiu” i no en culpi els qui només apliquen la llei

Les associacions conservadores de jutges i fiscals han carregat aquest dijous contra la ministra espanyola d’Igualtat, Irene Montero, per la seva reacció al degotall de rebaixes de penes a agressors sexuals en virtut de l’entrada en vigor de la nova Llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí.

L’Associació Professional de la Magistratura (APM), de tendència conservadora i majoritària a la carrera judicial, ha demanat la dimissió de Montero per haver acusat de “masclistes” els jutges que han revisat sentències d’acord amb la nova normativa.

En un comunicat, l’APM ha rebutjat aquestes “desqualificacions” i lamentat que l’actitud de la titular d’Igualtat és “totalment reprovable per falsa i per injusta”.

L’entitat ha admès que la crítica a resolucions judicials és admissible, però si aquestes provenen d’un altre poder de l’Estat creu que és “recomanable” que es produeixin dins de la “ponderació i la prudència que demanda les més elementals normes de respecte institucional”.

L’organització lamenta que les recents paraules de Montero se sumen als seus atacs “constants” a jutges, que resulten “intolerables i inadmissibles en una democràcia”.

En aquest context, considera que l’acusació sobre l’existència d’un prejudici contra les dones generalitzar al poder judicial no té el més “mínim rigor” ni suport real, resulta “ofensiva” i genera una alarma “innecessària i devastadora” entre les víctimes d’aquests delictes.

Segons l’associació, els jutges de l’Estat espanyol estan “fermament compromesos” amb la protecció de les víctimes i amb les garanties dels qui estan sotmesos a un procés penal. I aquest compromís, afegeix, comporta el diligent compliment de les obligacions que resulten de l’aplicació de la llei aprovada.

A més, insta el govern espanyol a assumir “amb honestedat” la possibilitat que la norma pot donar lloc a interpretacions que poden resoldre’s en favor dels presos.

El Fòrum Judicial Independent, la quarta associació judicial de l’Estat en volum d’afiliats i també conservadora, s’ha afegit a la petició de dimissió de Montero per la “gravetat de les acusacions” dirigides per la ministra contra la judicatura.

L’organització creu que Montero ha actuat amb “infantilisme” en “projectar a altres la responsabilitat per actes propis”. En aquest sentit, recorda que durant la tramitació parlamentària de la llei “diverses institucions i organismes van advertir que alguns tipus penals veurien reduïdes les seves i que això podria comportar en alguns casos la revisió de condemnes ja fermes”.

Segons el Fòrum, enlloc d’“assumir la responsabilitat” de no haver fet “el més mínim esforç per rectificar els possibles efectes no volguts d’un projecte legislatiu elaborat de forma defectuosa” tot i “conèixer el risc que es produïssin rebaixes de condemna”, la titular d’Igualtat ha “carregat de forma injusta i generalitzada contra aquells que hem d’aplicar la llei elaborada pel parlament”.

També lamenten que Montero digui que “no compleixen la llei aquells que, diàriament i, sovint sense els mitjans adequats, no fan altra cosa que treballar, precisament, per combatre la violència masclista”. “Hauria de presentar la seva dimissió per tancar aquest lamentable espectacle amb una mínima dignitat”, afirma el Fòrum en un comunicat.


“Extrema gravetat”
També en relació a les “inacceptables manifestacions” de Montero i altres dirigents polítics crítiques amb les rebaixes de penes a agressors sexuals, la conservadora Associació de Fiscals (AF) ha expressat la seva “més enèrgica repúlsa” a l’“atac injustificat al poder judicial” per part de persones que ostenten “càrrecs públics al govern o a altres institucions” públiques.

Segons aquesta entitat, aquestes acusacions als jutges tenen com a única finalitat “crear confusió a la ciutadania” i això és “gravíssim i inadmissible”.

El col·lectiu de fiscals considera que “el legislador ha d’assumir la falta de tècnica legislativa i de rigor jurídic en la seva reforma i no culpar als qui exclusivament ens limitem a donar degut compliment a aquesta llei” i insta Montero a “reconèixer l’error legislatiu comès”. “Seria un acte de responsabilitat de responsabilitat política i maduresa democràtica de les qual manquen”, conclou.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona