Política

La cimera de la COP27 mira de salvar un acord fora de termini

Els negociadors discrepen sobre els límits a l’escalfament

La CE avisa que no aprovarà una mala solució

Els negociadors de la cimera de la conferència contra el canvi climàtic COP27 de Sharm al-Sheikh negociaven, ahir, contrarellotge un acord que permetés acabar la trobada amb algun resultat positiu. A l’hora de tancar aquesta edició, semblava que hi havia una entesa per establir un fons per ajudar els països pobres més afectats pels impactes de l’escalfament global, però l’acord estava encallat per les discrepàncies sobre la manera de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

La cimera del clima es va acabar, oficialment, divendres, però els negociadors es van donar una pròrroga per mirar d’arribar almenys a un acord de mínims. Les posicions dels diferents estats, però, continuaven molt allunyades respecte de la inclusió o no d’una frase en el text que insti els països a abandonar progressivament l’ús de combustibles fòssils, mantenir el límit d’1,5 graus de l’escalfament global del planeta i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Segons va informar l’enviat del clima de Papua Nova Guinea, Kevin Conrad, els “sospitosos habituals” estan bloquejant els avenços en mitigació, perquè volen treure del text les mencions a la fi dels combustibles fòssils, mentre l’aliança d’illes petites AOSIS i la Unió Europea estaven pressionant perquè s’aprovés un text més ambiciós. Pel que fa a les pèrdues i els danys dels països amb menys recursos i més afectats pel canvi climàtic, l’acord semblava avançat, segons va dir Conrad.

Ateses les dificultats d’assolir avenços significatius i del risc que el resultat de la COP27 suposés un pas enrere respecte del que es va aprovar durant la COP26 anterior, celebrada a Glasgow, la Unió Europea es va plantar. El comissari de política mediambiental de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, va amenaçar, durant la sessió d’ahir, de renunciar a un acord si no era prou ambiciós. “Preferim no prendre una decisió que prendre’n una de dolenta”, va advertir Timmermans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona