Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna adverteix que Rússia prepara un acte de provocació per involucrar Bielorússia

Lukaixenko insta Kíiv a negociar amb Moscou si vol evitar la “destrucció total” i el Kremlin assegura que pot evitar penúries si accedeix a les seves demandes

L’exèrcit rus afirma que tots els objectius de l’atac de dimecres han estat assolits

El subministrament energètic torna a funcionar de manera gradual després dels bombardejos

L’Exèrcit d’Ucraïna sospita que Rússia portarà a terme un “acte de provocació” de forma imminent en territori bielorús per involucrar aquest país en la guerra, segons ha informat aquest dijous l’Estat Major de les Forces Armades ucraïneses.

“Els serveis secrets de la Federació Russa preparen una provocació en territori” de Bielorússia, ha assenyalat el comandament militar en un comunicat en vídeo publicat a les xarxes socials i recollit pel mitjà Ukrainska Pravda.

Els russos “poden apuntar a instal·lacions d’infraestructura crítica, inclosa la planta d’energia nuclear d’Ostrovets”, ubicada al nord-oest de Bielorússia i propera a la frontera lituana.

Davant d’aquesta situació, “les Forces Armades d’Ucraïna han publicat un missatge urgent dirigit al poble de Bielorússia, demanant-los que evitin que la República de Bielorússia s’involucri en la guerra de Rússia contra Ucraïna”, segons l’esmentat mitjà.

Kíiv creu que Rússia intenta involucrar Bielorússia en la guerra contra Ucraïna “per qualsevol mitjà” i per això demanen als bielorussos que “exigeixin als seus líders que compleixin amb l’article 18 de la Constitució de la República de Bielorússia”, que impediria un conflicte amb el país veí.

També demanen que controlin “les accions de les persones sospitoses i el transport a prop de les instal·lacions d’infraestructura crítica, informin els agents de l’ordre d’aquestes coses i, si no hi ha resposta dels seus líders, que el poble de Bielorússia informi la comunitat mundial per qualsevol mitjà disponible”.

“Ucraïna no considera el vostre país [Bielorússia] com un enemic, i molt menys el vostre poble. No hem fet ni planegem fer cap acció agressiva al territori de la República de Bielorússia. Aquesta és la postura oficial d’Ucraïna”, ha afegit el comunicat militar.

Minsk i Moscou insten Kíiv a negociar per evitar més destrucció i penúries

El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, ha instat Kíiv a negociar un acord amb Rússia per posar fi al conflicte i ha advertit que si no ho fa Ucraïna serà totalment destruïda.

“Cal parar, cal posar fi a això, perquè el que seguirà serà la destrucció total d’Ucraïna”, ha comentat el polític a un grup de periodistes russos, als marges de la cimera de la postsoviètica Organització de Tractat de Seguretat Col·lectiva, celebrada aquest dimecres a Erevan.

Les seves declaracions han estat difoses pel canal de Telegram Pul Pervogo, que s’atribueix al servei de premsa del president bielorús.

Lukaixenko, que ha assegurat que no vol posar pressió al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha indicat sobre la possibilitat de la firma d’un tractat de pau entre Kíiv i Moscou que “tot depèn d’Ucraïna”.

“Si [a Ucraïna] no volen que mori gent, una enorme quantitat de gent, cal aturar el conflicte”, ha insistit. El mandatari ha admès que això és “dur, difícil, complicat, però necessari si ells [els ucraïnesos] volen recuperar-se”.

En la mateixa línia, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assenyalat aquest dijous en la seva roda de premsa telefònica diària que “el govern d’Ucraïna té totes les possibilitats de reconduir la situació a un curs normal, d’arreglar-la de manera que es compleixin les demandes de la part russa i posar fi, per tant, als tots els possibles patiments de la població civil”.

Peskov ha contestat així a la pregunta de com es corresponien els atacs russos amb míssils de les últimes setmanes que han deixat sense llum, calefacció i aigua a gran part dels ucraïnesos amb les declaracions del president rus, Vladímir Putin, sobre la necessitat d’evitar patiments a la població civil.

El portaveu ha insitit que l’“operació militar especial” a Ucraïna té els seus objectius i aquests s’estan complint.

“Atacs contra instal·lacions socials no n’hi ha hagut ni n’hi ha”, ha afirmat el portaveu del Kremlin. “Pel que fa als objectius que directament o indirectament tenen relació amb el potencial militar, aquests han de ser colpejats”, ha matisat.

Lviv recupera a poc a poc llum i aigua i els seus habitants s’adapten

El subministrament d’electricitat, aigua i calefacció comença a reprendre’s en zones d’Ucraïna mentre el país sofreix les conseqüències de la tercera ona d’atacs de míssils de Rússia a les seves infraestructures claus i la població s’adapta als repetits tallis d’emergència.

El 75% dels habitants de Lviv segueixen sense electricitat pels talls de subministrament que continuen en tot el país, segons les autoritats locals.

Iryna Maruniak, vicealcaldessa de la ciutat, ha informat que tota la ciutat torna a tenir aigua però no calefacció centralitzada. també ha alertat que la situació, no obstant això, “canvia cada deu minuts”.

Un hospital local ha informat que el seu departament de cirurgia cardíaca tenia encara dues intervencions previstes per a avui. “Malgrat la guerra, la gent continua sofrint malalties cardiovasculars”, explica el cap de la unitat, Vitaliy Averchuk, a Efe. Afegeix que la càrrega de treball del departament ha augmentat des de l’inici de la invasió i que proporciona assistència tant als residents com als desplaçats interns procedents d’altres parts del país.

Fins ara s’han obert 18 centres de calefacció en edificis administratius i s’espera que diversos centenars més comencin a operar en les pròximes setmanes. Alimentats amb generadors, els punts de calefacció estan prevists per a poder oferir als ciutadans un lloc on escalfar-se, menjar una cosa calenta i distribuir begudes, així com perquè puguin recarregar els seus mòbils i així contactar amb els seus éssers pròxims.

La situació en Leópolis és similar a la d’altres llocs del país després que es desconnectessin totes les plantes nuclears. Ara es treballa per a reconnectar-les, segons l’empresa pública Energoatom.

Objectius assolits

El ministeri rus de Defensa ha informat avui en el seu butlletí de guerra diari que l’atac massiu amb míssils de llarg abast i de precisió des d’aire, mar i terra d’aquest dimecres anava dirigit contra el “sistema de comandament i control militar d’Ucraïna i les instal·lacions energètiques relacionades”.

“L’objectiu ha estat assolit. Tots els objectes assignats han estat colpejats. Com a resultat dels atacs, s’ha interromput la transferència de les reserves de les Forces Armades d’Ucraïna, armes estrangeres, equip militar i municions a les àrees de combat per ferrocarril”, ha justificat el portaveu militar, Igor Konaixénkov.

A més, ha assegurat que “no s’ha realitzat ni un únic atac contra objectius dins de la ciutat de Kíiv”, on no obstant aquesta afirmació hi van morir tres persones pels bombardejos en àrees residencials.

Moscou ha dit que “tota la destrucció a la ciutat ha estat resultat de la caiguda de míssils de sistemes de defensa aèria estrangers i ucraïnesos ubicats en zones residencials de la capital ucraïnesa”.

L’Administració Militar de la ciutat de Kíiv, ha detallat aquesta nit que durant la jornada es van detectar 31 míssils al cel de la capital, dels quals 22 van ser destruïts per les defenses ucraïneses. A més, ha assegurat que “el sector residencial va quedar sota foc enemic”.

Els danys en certes infraestructures crítiques van provocar que la capital es quedés en algunes àrees sense electricitat i patís problemes amb el subministrament d’aigua i calefacció. El 70 % del parc d’habitatges de la ciutat romania aquest matí sense electricitat, tot i que el subministrament d’aigua ja s’ha restablert al marge esquerre de la capital.

Segons el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, 11 regions van quedar totalment sense electricitat com a conseqüència dels atacs, durant els quals Rússia va llançar uns 70 míssils contra la infraestructura energètica del país.

Tornada gradual a la normalitat

El subministrament energètic a Ucraïna està tornant gradualment a funcionar, primer amb la reactivació de les centrals tèrmiques, seguides de les hidroelèctriques i les nuclears, ha anunciat aquest dijous Ukrenergo, la companyia estatal de transmissió d’electricitat. “La situació amb el subministrament d’energia continua sent difícil, però està sota control”, ha comunicat l’empresa en xarxes socials, segons informa el portal “Ukrinform”.

“Això significa que Ukrenergo implementa el protocol d’accions apropiat perquè les unitats tornin a funcionar, i juntament amb Oblenergo [entitat regional de distribució] aplica esquemes de suport per a la recuperació dels consumidors”, segons l’empresa.

Ukrenergo ha precisat que la reactivació del subministrament s’està duent a terme per aquest ordre: primer l’aigua, després la calefacció i energia comunal, i després dels sistemes de drenatge d’aigües.

“Els equips de reparació d’Ukrenergo i Oblenergo no han aturat el treball de recuperació d’emergència des del final de l’atac el 23 de novembre”, ha afegit.

L’empresa ha indicat que com a conseqüència de les característiques de l’atac, que ha provocat el tancament de les plantes d’energia nuclear, “la restauració de l’energia al país requereix més temps que després dels atacs anteriors”.

La companyia preveu “una disminució en el dèficit en el sistema” aquest dijous a la tarda però admet que es mantindran els problemes en el subministrament. Per mantenir l’operativitat se seguiran aplicant “horaris de restriccions de consum”.

El ministeri d’Energia d’Ucraïna espera que les centrals nuclears ucraïneses reprenguin el seu funcionament aquesta tarda del 24 de novembre, ha afegit Ukrinform.

Com a conseqüència dels atacs de dimecres es va activar la protecció d’emergència a les centrals nuclears de Rivne, Ucraïna del Sud i Khmelnytsky, i totes les unitats d’energia van ser desconnectades.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona