Política

kosova

Kosova diu que s’ha fet un pas perquè Sèrbia reconegui la seva independència

Amb l’acord aconseguit amb la mediació de la UE, Sèrbia no emetrà més matrícules amb noms de ciutats kosovars i Kosova permetrà les que actualment circulen per territori kosovar

El primer ministre de Kosova, Albin Kurti, ha assegurat aquest dijous que l’acord reeixit amb el president serbi, Aleksandar Vucic, sobre el conflicte per les matrícules, és un pas cap a la normalització de les relacions amb Belgrad i cap al reconeixement de la independència kosovar per part de Sèrbia.

En declaracions en el Parlament de Pristina, Kurti ha dit que el diàleg entre els dos països entrarà en una nova fase per a aconseguir un acord global “que solucioni els problemes fonamentals”, segons ha informat el portal kosovar RTK2.

El primer ministre ha destacat que el seu objectiu en les converses que van permetre assolir ahir a Brussel·les, amb la mediació de la Unió Europea (UE), l’acord sobre les matrícules, va anar precisament en la línia d’aplanar el camí per al reconeixement de la sobirania del seu país.

Amb això, Kurti ha negat haver fracassat, com afirma l’oposició kosovar en considerar que ha cedit en desistir d’imposar l’obligació que les matrícules dels automòbils dels serbokosovars emeses per Sèrbia hagin de ser substituïdes per plaques oficials de Kosova en un termini determinat.

El pacte entre Sèrbia i Kosova va posar així fi a setmanes de fortes tensions.

A canvi que Kosova desisteixi de l’ultimàtum a la població serbokosovar per a usar només les plaques kosovars i no de Sèrbia. Belgrad es va comprometre a deixar d’emetre matrícules amb denominacions de ciutats de Kosova.

També es va acordar que Brussel·les convidarà aviat a les dues parts per a discutir els pròxims passos a donar per a la plena normalització de les relacions entre Sèrbia i la seva antiga província, la independència de la qual no reconeix.

“El nostre objectiu va ser que la proposta francoalemanya es converteixi en un tema de les converses sobre un acord que proporcionaria al nostre Estat una relació normal europea amb Sèrbia, el nostre veí del nord”, ha dit Kurti.

Encara que en alguns mitjans de comunicació es parla des de fa setmanes d’una nova proposta de la UE per a la plena normalització entre Kosova i Sèrbia, encara es desconeix el seu contingut.

Sèrbia, no obstant això, insisteix que qualsevol nou pas en el procés de normalització serà condicionat amb el compliment dels acords fins ara en els anomenats “acords de Brussel·les”.

El principal punt signat en 2013 que encara no es compleix és la creació d’una mena d’autonomia per a la població serbokosovar.

Borrell trucarà a Sèrbia i Kosovo per seguir el diàleg més enllà del pacte

L’Alt Representant de la Unió Europea per als Afers exteriors i la Política de Seguretat, Josep Borrell, trucarà “en els dies vinents” a les autoritats de Sèrbia i Kosovo per prosseguir el diàleg, més enllà del pacte aconseguit per desescalar el conflicte de les matrícules.

“L’acord ha de servir per poder centrar-nos en el que veritablement importa: avançar en la normalització de les relacions entre Prístina (capital de Kosovo) i Belgrad (capital de Sèrbia)”, ha declarat Borrell en la roda de premsa posterior a la reunió del Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani celebrada aquest dijous a Barcelona.

Borrell ha explicat que l’acord assolit entre Sèrbia i Kosovo es va tancar després que les dues parts viatgessin a Brussel·les dimecres i se servissin de la mediació europea per tancar un pacte.

En els pròxims dies, Borrell es posarà en contacte amb les dues parts per mantenir el diàleg, també a l’empara de la seva mediació.

Segons Borrell, l’acord d’anit ha evitat que es desencadeni un conflicte que hauria portat “molta violència”.

Amb el pacte, tots dos renuncien a les seves posicions: Kosovo tolerarà les matrícules sèrbies que ja circulen i Sèrbia no expedirà més plaques de ciutats en territori kosovar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona