Política

Mas coincideix amb Duran que CiU pot orientar el Govern des de fora

ELECCIONS 9 DE MARÇ

El president de CiU, Artur Mas, ha vingut a avalar la tesi de Josep Antoni Duran i Lleida que en la pròxima legislatura CiU pot ser clau per orientar les polítiques del Govern espanyol fins i tot mantenint-se fora d'ell, tot i que ha matisat que la decisió final encara "no està tancada".

Duran ha admès aquesta setmana que possiblement a CiU no li convindrà entrar en el futur Govern i preferirà influir "des de la barrera", donat el "complicat" panorama polític i econòmic espanyol.

"Coincideixo amb l'apreciació de Duran, em sembla una manifestació correcta. Es pot tenir molta força i exercir-la des de fora", ha remarcat Mas en una roda de premsa a Barcelona.

Per demostrar que CiU pot influir molt a fons en la política espanyola fins i tot des de fora del Govern, Mas ha utilitzat un símil futbolístic: "Un entrenador no surt a jugar al centre del camp, però és qui decideix. És qui fa els canvis. Té molta força".

"Pots estar una mica fora, com l'entrenador d'un equip, però les condicions les poses tu. Qui ordena com juga un equip, qui fa els canvis, qui fa l'alineació i qui treu a escalfar els jugadors de la banqueta és l'entrenador", ha destacat.

Segons Mas, "si CiU té la paella pel mànec i és imprescindible per prendre qualsevol decisió en la política espanyola, estiguem on estiguem nosaltres posarem les nostres condicions".

Mas ha recalcat en tot cas que la possible implicació de CiU en la governabilitat espanyola es decidirà a partir del 9 de març, quan se sàpiga el resultat i la força amb què compta per condicionar un futur Govern socialista.

D'altra banda, preguntat per si coincideix també amb Duran que no caldrà imposar als socialistes un avanç electoral a Catalunya a canvi del suport parlamentari de CiU a Madrid perquè els canvis vindran per ells mateixos, Mas ha assenyalat que, a Catalunya, les eleccions "només les pot anticipar el president de la Generalitat, i ningú més".

"Si els socialistes a Espanya depenen de CiU i volen CiU, han d'entendre que la situació de CiU a Catalunya és incompatible amb un suport total i absolut a Madrid. Això no vol dir res, ni eleccions anticipades ni canvi de govern ni de president. Simplement és una cosa de sentit comú", ha afegit.

"Si els socialistes ens necessiten a Madrid, no ens poden tractar tan malament a Catalunya, perquè per CiU la prioritat és Catalunya. Però no som nosaltres qui hem de dir com resoldre això, perquè no som nosaltres qui necessitarem els socialistes. Si ells ens necessiten, ja ens vindran a buscar. Si volen la col·laboració de CiU, hauran d'estar una mica simpàtics", ha advertit, sense concretar quina fórmula seria l'òptima perquè els socialistes es guanyin el suport de la federació nacionalista a Madrid.

Mas ha recordat que en el programa de CiU en aquestes eleccions figura l'exigència de mesures de qualitat democràtica, per exemple, per permetre que governi la llista més votada.

Això, segons Mas, "no es pot aconseguir només o principalment a través d'una reforma de la llei electoral, perquè no es pot modificar entre dos partits".

"Si els socialistes necessiten CiU, haurem de fer un acord públic de respecte a la llista més votada. Si no volen fer l'acord, que no ens demanin segons quin tipus de col·laboració", ha avisat Mas, que el 17 de febrer passat ja va dir que, en cas de tenir la clau de la governabilitat, exigirà als socialistes la firma d'un "contracte" perquè es respecti la llista més votada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Macron agraeix a Biden “el respecte i la lleialtat” cap als aliats europeus

BARCELONA
DINAMARCA

La policia no prioritza el mòbil polític en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel rescata quatre ostatges en una acció que causa més de 200 morts palestins

BARCELONA
DINAMARCA

Condemna unànime a l’atac a la 'premier', que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit