Política

regne un it

Sunak descarta que el Regne Unit torni a alinear-se amb lleis europees

El primer ministre britànic vol enfortir les relacions bilaterals amb la UE, però sense que suposi un major alineament

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha afirmat aquest dilluns que sota el seu mandat el Regne Unit “mai” tornarà a alinear-se amb les lleis de la Unió Europea (UE), al mateix temps que va assegurar que tractarà de “revitalitzar” les relacions amb els seus veïns continentals.

En el tradicional discurs anual del cap de govern en el Guildhall, seu de l’alcaldia de la City de Londres (el districte financer de la capital), Sunak ha repassat les seves prioritats en política exterior i ha ofert algunes de les seves primeres reflexions sobre el futur de la relació amb Europa des que va arribar al 10 de Downing Street, fa un mes.

“Estem impulsant una evolució de les nostres relacions post-Brexit amb Europa, incloses les relacions bilaterals, així com la participació en la nova Comunitat Política Europea”, el fòrum ideat pel president francès, Emmanuel Macron, en el qual participen països externs a la UE com Turquia, Ucraïna, els Balcans occidentals, Armènia, l’Azerbaidjan i el mateix Regne Unit.

“Però això no significa un major alineament. Sota el meu lideratge, mai ens alinearem amb la legalitat de la Unió Europea. En canvi, impulsarem unes relacions respectuoses i madures amb els nostres veïns europeus en assumptes compartits com l’energia i la immigració il·legal”, ha afirmat Sunak.

Les seves declaracions refreden les especulacions de les últimes setmanes en la premsa britànica sobre la possibilitat que el Regne Unit busqui una relació amb la UE similar a la de Noruega i Suïssa.

Com a països externs a la UE, tots dos participen del mercat comunitari amb menys barreres que el Regne Unit, si bé accepten unes certes lleis comunitàries i la jurisdicció de tribunals europeus, i participen en l’àrea de lliure circulació de persones, entre altres condicions.

En el seu discurs d’avui, el primer ministre britànic ha recalcat així mateix la importància de reconèixer el “desafiament sistèmic” que suposa la Xina.

És “un desafiament que es torna més agut a mesura que (Pequín) avança cap a un autoritarisme encara major”, ha dit Sunak.

“Per descomptat, no podem simplement ignorar la importància de la Xina en els assumptes mundials, des de l’estabilitat econòmica global a problemes com el canvi climàtic”, ha recalcat el cap del govern britànic, que ha apostat per la “diplomàcia i el diàleg” per a gestionar les relacions amb Pequín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA