Política

estat espanyol

El govern espanyol i el TC pressionen al CGPJ a renovar com més aviat millor el Constitucional

L’Executiu espanyol ha constatat que no hi ha voluntat en els conservadors del CGPJ per a renovar

Amb l’elecció dels seus dos magistrats per al Constitucional, el govern espanyol augmenta la pressió cap al CGPJ perquè nomeni d’una vegada als seus dos jutges i es renovi així el terç que correspon al TC, que, al seu torn, demanarà per carta al Consell que li comuniqui com més aviat millor els seus candidats.

Cinc mesos després d’aprovar la reforma que retorna al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la competència per a adoptar els seus nomenaments al TC, el govern s’ha cansat d’esperar i ha fet un pas al capdavant amb una maniobra que s’entén com una mesura de pressió al CGPJ davant les dilacions del sector conservador per a culminar els nomenaments.

L’Executiu ha remès al Constitucional l’acord d’aquest dimarts amb la seva proposta de designació de Juan Carlos Campo i Laura Díez com a futurs magistrats d’aquest òrgan perquè confirmi la seva idoneïtat abans d’aprovar pròximament el seu nomenament per reial decret.

Manca de voluntat

El govern ha constatat que no hi ha voluntat en els conservadors del CGPJ per a renovar, perquè després de cinc mesos sense nomenaments, “la paciència té un límit”.

Amb aquesta decisió, al TC se li obren dos escenaris: convocar un ple per a estudiar si els dona el plàcet per a després prendre possessió, la qual cosa podria obrir en canal al tribunal amb el previsible rebuig del majoritari sector conservador, que sosté que “la renovació per terços és un tema que no admet discussió” segons recull la Carta Magna, o esperar que el CGPJ nomeni els seus dos magistrats.

I el Constitucional s’ha decantat pel segon perquè el primer hagués suposat un xoc de trens tenint en compte que hi ha una majoria en el tribunal que s’oposaria a una renovació parcial, amb només els dos magistrats proposats pel govern.

Fonts del tribunal de garanties informen Efe que els magistrats han acordat que quan rebin la comunicació de l’Executiu, el comunicaran “com més aviat millor” al Consell, perquè en prengui coneixement, amb la finalitat que procedeixin al nomenament dels dos magistrats que falten. I precisen que fins que no rebin els noms, no es convocarà un ple per a donar-los el plàcet.

Això afegeix més pressió si cap al CGPJ, en concret als vocals conservadors, ja que en la pràctica són tres els candidats suggerits o triats dels quatre que han de completar el terç.

Fonts del bloc conservador creuen que ara es complica fins i tot més l’elecció de Bandrés pels perfils que ja ha triat el govern. La seva decisió, diuen, suposa “un canvi d’escenari” i de “context” que els forçarà a transitar per defensar un altre tipus de perfil per al Constitucional, malgrat que al principi van acordar amb els progressistes que no hi hauria vetos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona