iran
La Policia de la moral iraniana podria ser substituïda per noves tecnologies
Mitjans conservadors han negat la supressió de la Policia de la Moral
“La missió de les patrulles de la Policia de la Moral ha acabat”, ha declarat el portaveu del Centre de la Promoció de la Virtut i Prohibició del Vici, Ali Janmohamadí, al diari “Jamaran”.
No obstant això, Janmohamadí ha matisat que s’estan “prenent decisions sobre la castedat i el vel, perquè, si Déu vol, s’apliquin en un marc més modern, amb l’ús de noves tecnologies”.
El funcionari ha defensat que hi ha una gran demanda popular perquè es respectin “la castedat i el hijab”, per la qual cosa “les autoritats policials i judicials han de prendre mesures”.
Les autoritats iranianes ja usen tecnologies com a cambres de trànsit per a multar a dones que condueixen sense l’obligatori vel, actes que es poden penar amb fins a dos mesos de presó.
l’Iran viu protestes des de la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per la Policia de la Moral per no portar ben posat el vel islàmic, i des de llavors aquesta força ha desaparegut dels carrers del país.
Les revoltes van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys, però han evolucionat i ara els manifestants demanen la fi de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruholá Jomeiní en 1979.
En els gairebé tres mesos de protestes han mort més de 400 persones i almenys 2.000 han estat acusades de diversos delictes per la seva participació en les mobilitzacions, de les quals sis persones han estat condemnades a mort.
Janmohamadí semblava confirmar així el confús anunci del cap de setmana sobre el desmantellament de la Policia de la Moral, cos que vigila des de 2005 que les dones compleixin amb l’estricte codi de vestimenta imposat per la República Islàmica.
El fiscal general del país, Mohamad Yafar Montazerí, ha afirmat que el polèmic cos “no té res a veure amb el poder judicial i ha estat suprimit pels que el van crear”, la qual cosa es va interpretar com la fi de la força.
No obstant això, mitjans conservadors han negat després la supressió de la Policia de la Moral, que depèn del Ministeri de l’Interior i del Consell Suprem Cultural de la Revolució.
L’aiatol·là Ruholá Jomeiní va imposar l’obligatorietat del vel en 1983, peça que va declarar com “la bandera de la revolució” i sense la qual les dones estaven “nues”.