Política

estats units

L’Organització Trump, condemnada per frau fiscal

El veredicte afecta dues companyies de l’empresa immobiliària familiar de l’expresident dels EUA

La companyia haurà de fer front a una multa per haver mantingut un pla criminal durant més de 15 anys per estafar les autoritats

L’Organització Trump, l’empresa immobiliària familiar que va fer multimilionari de Donald Trump, va ser condemnada ahir per frau fiscal, falsificació documental i altres delictes relacionats amb una trama per pagar menys impostos. La condemna suposa un fort revés per l’expresident dels EUA en un moment en què es troba de campanya per intentar recuperar la Casa Blanca en les eleccions del 2024 i se suma als nombrosos problemes legals als quals s’enfronta.

Després de més de tres anys, els que ha durat la investigació penal de la fiscalia de Manhattan, un tribunal va dictaminar que dues empreses de la companyia –Trump Corporation i Trump Payroll Corporation– va operar durant quinze anys amb un sistema de pagaments en negre que va defraudar milions de dòlars a les autoritats fiscals. L’empresa pagava despeses en espècies, com ara lloguers de cotxes de luxe, als alts executius, els quals no declaraven aquests ingressos, a més de pagar-los primes com si fossin autònoms.

Si bé Donald Trump i la seva família no han estat acusats en aquest cas en concret, els fiscals van insistir durant el judici que l’expresident dels Estats Units s’hauria beneficiat d’aquest entramat corrupte.

“Aquest va ser un cas sobre cobdícia i trampes”, va dir el fiscal del districte de Manhattan, Alvin Bragg. “Trump Corporation i Trump Payroll Corporation es van sortir amb la seva amb un esquema que va atorgar beneficis luxosos i compensacions als alts executius, mentre ocultava intencionalment els seus guanys a les autoritats fiscals per a evitar de pagar impostos”, va afegir Bragg.

La sentència s’espera per mitjans de gener i podria suposar una multa de fins as 1,61 milions de dòlars (1,54 milions d’euros) per l’Organització Trump, que opera hotels, camps de golf i altres béns immobles arreu del món. L’empresa no corre perill de ser desmantellada perquè no hi ha cap mecanisme judicial a l’Estat de Nova York per fer-ho, però una condemna per un delicte greu podria afectar a la seva capacitat per operar o finançar-se, segons informa la CNN. A més, l’organització s’enfronta a una demanda civil per frau fiscal contra Trump i els seus fills grans presentada per la fiscal general de l’Estat de Nova York, Letitia James.

El veredicte de culpabilitat arriba en un moment en què l’expresident dels Estats Units està sent investigat per la seva gestió il·legal de documents i material classificats un cop va sortir de la Casa Blanca i els seus intents per anul·lar els resultats de les eleccions presidencials de 2020 que van donar la victòria a Joe Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona