Política

IRAN

Nova crida a les protestes després de l’execució d’un manifestant a l’Iran

El col·lectiu Joves dels barris de Teheran convoca a manifestar-se demà

Mohsen Shekari va ser executat a la forca ahir al matí

Deu manifestants més han estat condemnats a la pena capital i és possible que siguin executats en els propers dies

Activistes iranians ha cridat aquest divendres a protestar demà als carrers de l’Iran després de la primera execució d’un condemnat per participar en les mobilitzacions que sacsegen el país des de mitjans de setembre.

“Fem una crida per la mort de Mohsen Shekari, màrtir per la llibertat del nostre país, i en contra de l’execució dels companys empresonats”, ha afirmat el col·lectiu Joves dels barris de Teheran a les xarxes socials.

“No pararem fins a l’enderrocament del sistema que mata nens”, han afegit els activistes.

Les autoritats iranianes van executar ahir al matí Shekari, en el primer penjament d’un manifestant condemnat a mort per participar en les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini sota custòdia policial.

Shekari, de 23 anys, va ser condemnat a la pena màxima per ferir un basiji —milicià islàmic— amb un ganivet i bloquejar un carrer a Teheran.

La seva execució ja va provocar protestes ahir a la nit al carrer on el jove va ser arrestat, segons el col·lectiu d’activistes 1500tasvir.

“S’han emportat el nostre Mohsen i ens han tornat el seu cos”, cridaven els manifestants, segons un vídeo compartit per 1500tasvir.

En altres zones de Teheran es van cridar els ja habituals “mort al dictador”, en referència a líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, i “mort a la sepah (Guàrdia Revolucionària)”.

L’execució de Shekari ha provocat una allau de crítiques internacionals. La Unió Europea ha condemnat “en els termes més enèrgics possibles” l’execució i ha instat Teheran que s’abstingui d’aplicar la pena capital.

Deu presos més han estat condemnats a mort per la seva participació en les protestes i és possible que siguin executats en els propers dies.

Davant les crítiques internacionals, el govern de l’Iran ha qualificat de “proporcionada” i “mesurada” la resposta policial i judicial, i ha acusat els països occidentals d’hipocresia i de donar suport a les protestes.

“L’Iran ha utilitzat mètodes antiavalots proporcionats i comuns”, va indicar a Twitter el Ministeri d’Exteriors iranià a última hora d’ahir a la nit.

“El mateix és cert pel que fa al procés judicial: mesurat i proporcionat”, va assegurar la cartera d’Afers Estrangers.

Les revoltes van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys després de ser detinguda per la policia de la moral per no portar ben col·locat el vel, però han evolucionat i ara els manifestants demanen la fi de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruholá Jomeiní el 1979.

En gairebé tres mesos de protestes han mort més de 400 persones i almenys 15.000 han estat detinguts, segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo.

Les autoritats han anunciat la dissolució de la policia de la moral, en el que s’ha considerat una victòria dels manifestants, però l’obligatorietat del vel es mantindrà i només canviaran els mètodes per imposar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió