Política

ERC demana l'11-S un clam nacional pel finançament

Constatat l'incompliment del govern espanyol dels paràmetres que marca l'Estatut en matèria de finançament, Esquerra va fer una crida ahir als partits i a la societat civil per convertir la Diada en un "clam nacional" que denunciï l'espoli fiscal i que reclami un finançament just. Els republicans, que han demanat a les formacions catalanes que l'11 de Setembre s'escenifiqui el malestar amb el govern espanyol amb una manifestació unitària i encara esperen resposta, van aprofitar les queixes del món econòmic per cridar també els empresaris a perfilar un acte de protesta similar al que l'IESE va organitzar l'any passat per reclamar que el Prat es converteixi en un hub internacional.

Aquesta crida a l'empresariat té lloc just després que la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Cecot instessin els governs català i espanyol a fixar una nova data per pactar el nou model de finançament. A la pressió política s'hi ha afegit aquests dies la pressió empresarial perquè es compleixi el calendari que fixa l'Estatut, que avui fa dos anys que va entrar en vigor.

Crítiques pel concert
Segons el vicesecretari general de coordinació interna i acció electoral d'Esquerra, Eduard López, es podrien explorar iniciatives conjuntes en les quals els sectors econòmics se sentissin còmodes. López, que va celebrar que els empresaris alcin la veu per defensar la necessitat de pactar un bon model, considera que "si hi ha unitat política i es compta amb la complicitat dels principals agents socials i econòmics catalans, ens en sortirem".

Esquerra prepara per al mes que ve una campanya de denúncia de l'espoli fiscal i té previst tornar a posar damunt la taula la reclamació del concert econòmic, tal com ja fan alguns dirigents aquests dies. Ahir en va tornar a parlar el conseller d'Innovació, Josep Huguet, que en un apunt al seu blog va manifestar que no passarà gaire temps abans que el Tribunal Constitucional o el ministre d'Economia, Pedro Solbes, tractin de justificar "amb la Constitució a la mà la pervivència d'un model de finançament injust com l'actual".

Concert i desconcert
Huguet afirma coincidir amb el socialista Miquel Iceta en opinar que sense un model just "és inevitable la demanda del concert econòmic". Però no hi estan d'acord els seus socis d'ICV-EUiA, que precisament ahir van reclamar als republicans que deixin d'amenaçar amb el concert perquè, al seu parer, genera "desconcert i frustració". Així ho va manifestar el portaveu dels ecosocialistes al Parlament, Jaume Bosch, que va comparèixer per denunciar l'incompliment "flagrant" del govern espanyol. Per Bosch, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero és el responsable en exclusiva de l'incompliment del calendari que fixa l'Estatut. Tota una rèplica a la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, que va apuntar dijous que la responsabilitat és compartida i que el govern de la Generalitat en té una part de culpa.

Bosch no creu que la reclamació del concert prengui força després que s'hagi constatat l'incompliment de Zapatero perquè "el que va aprovar el poble de Catalunya és l'Estatut, no el concert".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
itàlia

Itàlia fa el primer pas per a l’elecció directa dels primers ministres

barcelona
guerra a europa

Kíiv denuncia una suposada decapitació d’un soldat ucraïnès capturat

barcelona
política

El PP, Vox, AC i la CUP no avalen cap candidat a l’investidura

barcelona
Estats Units

El govern Biden anuncia un pla per regularitzar immigrants casats amb nord-americans

Barcelona
política

El PP intenta forçar una reunió del Consell de Política Fiscal pel finançament

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

Pla de sanejament per fer front a un dèficit d’1,2 milions

VILOBÍ D’ONYAR
Política

PSC i Comuns retreuen a Albiol un augment de la inseguretat

Badalona
brasil

Lula diu que pot aspirar a la reelecció per a evitar que torni Bolsonaro

barcelona
estat espanyol

El TS torna a donar la raó al coronel De los Cobos per l'ascens a general

barcelona