Política

El sud d’Ucraïna viu una onada de bombardejos per part dels dos bàndols

Els russos bombardegen les instal·lacions elèctriques d’Odessa i deixen 1,5 milions de persones sense llum

Els ucraïnesos ataquen el feu rus de Melitópol

El sud d’Ucraïna va ser ahir objecte d’intensos bombardejos per part dels dos bàndols de la guerra. Les forces russes van atacar els ucraïnesos amb una pluja de drons a Odessa, mentre que l’exèrcit de Kíiv s’hi va tornar amb bombardejos sobre la ciutat de Melitópol, controlada pels russos.

L’exèrcit ucraïnès va assegurar haver abatut deu drons dissabte, però no va poder evitar que cinc més impactessin sobre infraestructures energètiques, fet que va provocar que prop d’1,5 milions de persones quedessin sense electricitat. Hores més tard, van ser les forces ucraïneses les que van atacar Melitópol, segons va confirmar l’alcalde a l’exili d’aquesta ciutat. L’ofensiva ucraïnesa va provocar un foc de grans dimensions.

L’atac rus sobre Odessa es va dur a terme amb drons de fabricació iraniana, segons van explicar les autoritats ucraïneses. “La situació a Odessa és molt difícil”, va manifestar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Malauradament, han tocat llocs crítics i necessitarem temps i paciència per restablir l’electricitat. No ho resoldrem en poques hores, sinó en diversos dies”, va dir el president després dels atacs.

Tot i això, el subministrament elèctric es va començar a restablir, de mica en mica, ahir a Odessa, segons va explicar l’administració militar regional. “A poc a poc, l’electricitat torna als consumidors. També s’estan restablint les comunicacions i internet”, va afirmar Serhí Bratxuk, portaveu de l’administració militar regional d’Odessa en declaracions recollides per l’agència Ukrinform. Moscou té des de l’octubre com un dels seus principals objectius les infraestructures energètiques ucraïneses, que ha atacat amb onades de bombardejos amb míssils i amb drons.

Ciutat estratègica

Les forces ucraïneses, per la seva banda, estan concentrant els darrers dies part de la seva contraofensiva en la ciutat de Melitópol, sota control rus des de principis de març, ja que és un important centre logístic de les forces russes al sud-est del país. La ciutat, a la regió de Zaporíjia, està estratègicament situada entre Mariúpol (a l’est), Kherson i el riu Dnipró (a l’oest) i Crimea (al sud).

Reunió de caps d’Afers Estrangers

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea centraran el seu consell d’avui en el suport a Ucraïna perquè es defensi de l’agressió de Rússia i en la situació a l’Iran arran de la repressió de les protestes per la mort de la jove Masha Amini i el suport militar que està donant a Moscou. Els ministres preveuen parlar per videoconferència amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba, i tractar aspectes com els bombardejos russos contra ciutadans i infraestructura civil, l’ajuda perquè Ucraïna pugui resistir a l’hivern entre talls d’electricitat, com Rússia pot retre comptes pels crims comesos durant la invasió i la possibilitat d’imposar noves mesures restrictives a Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona