Política

ucraïna

Kíiv amenaça de tornar a atacar objectius en territori de Rússia

Les autoritats ucraïneses han advertit que no necessiten permís per atacar objectius en territori rus com ja han fet fa uns dies, mentre a Rússia admeten que Ucraïna té capacitat per dur a terme aquesta amenaça i criden a reforçar la defensa antiaèria a la rereguarda. “Colpejarem on calgui, on hàgim de colpejar l’enemic, perquè l’enemic és allà, des de la frontera fins a Vladivostok”, va declarar a la televisió ucraïnesa el secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna (SNBO), Oleksij Danílov. El representant ucraïnès va remarcar que, a l’hora de defensar els interessos d’Ucraïna, no demanaran “permís a ningú”. “No tenim la intenció de preguntar on i com hem d’aniquilar l’enemic”, hi va afegir.

La premsa nord-americana ha informat que Washington deixa a Kíiv triar com fer servir les seves armes i només exigeix que es respectin “les lleis de la guerra i les convencions de Ginebra”, després dels atacs de drons ucraïnesos a aeròdroms russos situats a centenars de quilòmetres de la frontera ucraïnesa.

Segons l’analista militar rus Mikhaïl Khodariònok, que ha analitzat les possibilitats de l’exèrcit ucraïnès i la seva capacitat d’aconseguir objectius en territori rus, “el complex militar industrial d’Ucraïna compta amb totes les possibilitats i qualitats necessàries per desenvolupar míssils i drons de llarg abast”. Khodariònok va citar les empreses de Pavlodar i Khàrkiv capaces de fabricar míssils Grom, amb abast de fins a 500 quilòmetres que es podria incrementar. “No hi ha dificultats insuperables que obstaculitzin la reconversió dels Grom en míssils d’abast mitjà, capaços d’impactar objectius a 1.000-5.500 quilòmetres”, va alertar al diari digital Gazeta.ru. Ucraïna podria, a més, assolir objectius en territori rus amb míssils de creuer de fabricació soviètica d’emplaçament aeri dels tipus X-55 i X-55SM. A tot això, segons l’expert, s’hi suma l’amenaça de la fabricació de drons ucraïnesos, una possibilitat gens remota.

La possibilitat que la guerra s’estengui a territori rus ha estat una de les preocupacions de l’OTAN, que no vol donar cap pretext a Moscou perquè pugui dir que l’Aliança Atlàntica els està atacant per les conseqüències que això comportaria. En aquest sentit, el president polonès, Andrzej Duda, va garantir ahir, des de Berlín, a Moscou que l’OTAN no agredirà mai Rússia, a diferència del que aquest país està fent amb Ucraïna. “Com a membres de l’OTAN, que és una aliança de defensa, el que podem garantir a Rússia és que ningú de nosaltres volem fer a Rússia el que Rússia està fent al seu veí, que ningú té la intenció d’agredir Rússia”, va afirmar Duda durant una roda de premsa conjunta amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier.

Mentrestant, a Moscou, el portaveu de la presidència, Dmitri Peskov, va revelar que Putin no oferirà enguany la tradicional roda de premsa anual que es transmet en directe per televisió perquè ja té l’ocasió de parlar regularment amb els periodistes que cobreixen el Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona