perú
Les protestes obliguen a tancar l’aeroport de Cusco i suspendre el tren a Machu Picchu
Aquest dilluns van morir 7 persones en els enfrontaments, i més d’un centenar de policies van resultar ferits
L’aeroport internacional de Cusco i el servei de trens cap a la ciutadella inca de Machu Picchu romandran tancats aquest dimarts davant l’anunci de protestes socials en aquesta regió del sud del Perú, enmig de l’agitació política i social que ha causat fins al moment set morts.
La Corporació Peruana d’Aeroports i Aviació Comercial (Corpac) ha informat en un comunicat que ha decidit que l’aeroport cusqueny serà tancat després que “una torba de manifestants” intentés ingressar a les instal·lacions. “Amb la finalitat de salvaguardar la integritat i seguretat dels passatgers, usuaris, públic en general i dels nostres col·laboradors, se suspenen les operacions aèries en el nostre terminal cusqueny, atès que no es garanteix la seguretat d’aquestes”, ha assenyalat.
L’empresa va demanar que es reforci la protecció de la Policia Nacional del Perú (PNP) “davant els possibles actes delictius que atempten contra la infraestructura aeroportuària, sistemes de navegació, control i vigilància necessaris per a les operacions aèries en aquesta seu aeroportuària”.
Per part seva, l’empresa PerúRail, operadora de trens a Machu Picchu, ha anunciat que aquest dimarts se suspendrà aquest servei davant l’anunci de l’inici de mobilitzacions convocades per sindicats i organitzacions pageses que han anomenat a un “atur indefinit” a la regió.
Les protestes que van esclatar aquest diumenge al Perú contra la presidenta, Dina Boluarte, i el Congrés van causar aquest dilluns set morts, més d’un centenar de policies ferits i l’atac a dos canals de televisió a Lima.
La defensora del Poble del Perú, Eliana Revollar, ha confirmat la xifra de morts en els enfrontaments entre la Policia i manifestants que demanen la renúncia de Boluarte i el tancament del Congrés, que el dimecres passat va destituir de la presidència a Pedro Castillo després que aquest hagúes anunciat un autocop d’Estat per evitar la seva destitució.
Els enfrontaments més violents s’estan produint en el sud del país, concretament en els departaments d’Apurímac i Arequipa, on per a aquest dimarts s’anuncien altres mobilitzacions, a més de les quals han convocat sindicats de Cusco.
Arran de la convulsió social, el govern ha decretat aquest dilluns l’estat d’emergència per 60 dies en set províncies d’Apurímac, mentre les protestes també es van fer sentir a Lima, on manifestants van atacar aquest dilluns la seu del Ministeri Públic i els locals de dos canals de televisió.