Política

La refundació del catalanisme: el repte d'Artur Mas

Artur Mas es jugarà dimarts vinent gran part del seu capital polític, en la conferència que té previst pronunciar al Palau de Congressos sobre la refundació del catalanisme. Mas ha optat per jugar fort, perquè el seu futur polític depèn ara de si aquest projecte tira endavant o no. Ell i els seus col·laboradors estan convençuts que si se'n surt ho farà amb molta més força de la que ara té.
Mas no parlarà de pactes de govern, ni d'aliances amb sectors crítics d'altres partits, ni de la possibilitat d'un trencament del tripartit. El plantejament de la conferència és un altre, el de començar a dissenyar un nou projecte de catalanisme. El de la globalització, totalment diferenciat però hereu del de la Renaixença de fa 150 anys. Segons l'anàlisi del líder de CiU, a hores d'ara tots els propòsits fundacionals del catalanisme estan exhaurits, la majoria perquè la societat ja els veu consolidats. El catalanisme fins ara es fonamentava en la reivindicació de la democràcia, la revolució industrial i l'avenç econòmic, la consecució d'autogovern per a Catalunya, la regeneració d'Espanya, l'Estat de benestar i la llengua catalana.

Cent cinquanta anys després, quins han de ser els elements fundacionals d'un nou catalanisme, els seus equivalents? Aquesta és la pregunta que intenta respondre Mas en la conferència, amb conceptes com la globalització, la forta presència d'immigrants a Catalunya amb diferents religions, i altres qüestions de fons que al seu entendre formen part d'un projecte nacional. "Un projecte nacional no és discutir si independència sí o independència no, perquè això no arriba més enllà dels qui ja n'estem convençuts", assenyala un col·laborador de Mas. El líder de CiU es planteja la conferència des d'aquest punt de vista, no com un debat sobre l'estatus polític final, sinó sobre com muscular el país nacionalment per en tot cas arribar-hi. "Parlaré més de nació que d'Estat", ha revelat Mas als seus companys més propers.

700 representants de la societat civil
Sobre el paper, Mas preveu fer un plantejament còmode o acceptable per a sobiranistes i per als qui no ho són tant, seguint la seva idea plural de casa gran del catalanisme. Uns 700 representants de la societat civil han confirmat la seva assistència a l'acte. En canvi, CDC ja no compta amb una afluència significativa de polítics d'altres partits, a causa del clima preelectoral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.