Política

Acord per la biodiversitat

La Cop15 es compromet a restaurar almenys el 30% dels ecosistemes degradats del planeta d’aquí al 2030

Diversos països africans denuncien que el text només beneficia uns quants estats

Les delegacions dels 196 països participants en la conferència de les Nacions Unides sobre biodiversitat de Mont-real, Cop15, van arribar ahir a un acord històric en el qual, entre altres qüestions, es comprometen a protegir d’aquí al 2030, almenys, el 30% de la superfície del planeta per preservar-ne la biodiversitat. L’acord arriba després de quatre anys de negociacions i d’ajornaments causats per la pandèmia de la covid-19.

L’acord va arribar de matinada, hora local, i amb suspens perquè el negociador de la República Democràtica del Congo va intentar bloquejar el text final presentat per la Xina perquè no creava un nou fons per a la biodiversitat diferent del que ja té l’ONU, del qual la Xina, el Brasil, Indonèsia, l’Índia i Mèxic en són els principals beneficiaris. El ministre de Medi Ambient xinès i president de la Cop15, Huang Runqiu, va donar per segellat l’acord davant els aplaudiments de la majoria dels presents i la incredulitat dels negociadors del Camerun, Uganda i la República Democràtica del Congo, que el van qualificar de “frau”.

El document és conegut com a 30x30 perquè els països signants s’han compromès a garantir que es restauraran almenys el 30% dels ecosistemes degradats d’ara fins al 2030. Les zones dedicades a l’agricultura, l’aqüicultura, la pesca i la silvicultura es gestionaran de manera sostenible, amb un increment de l’ús de pràctiques respectuoses amb la biodiversitat. L’acord inclou també el compromís d’actuar a la terra i al mar, perquè la pèrdua de zones de gran importància per a la biodiversitat, inclosos els ecosistemes d’alta integritat ecològica, s’acosti a zero el 2030, alhora que es respecten els drets de pobles indígenes i comunitats locals.

El text final per a la preservació de la biodiversitat planetària estableix quatre fites per al 2050 i 23 objectius el 2030 per aconseguir-les. L’objectiu és establir una guia per revertir la pèrdua de biodiversitat i situar-la en el camí de la recuperació en benefici de tots, va subratllar Runqiu durant el ple final.

Per finançar la restauració i protecció de la biodiversitat, s’hi destinaran, d’aquí al 2030, via accions nacionals i internacionals, almenys 200.000 milions de dòlars a l’any, procedents tant de fons públics com privats. La Cop15 assumeix que els països més rics proporcionaran almenys 20.000 milions l’any (objectiu per al 2025) i 30.000 milions a l’any (objectiu per al 2030) als països en via de desenvolupament per a la preservació de la seva naturalesa.

Les parts també es comprometen a reduir a la meitat l’excés de nutrients i el risc global que suposen els pesticides i els productes químics altament perillosos el 2030. A més, treballaran per suprimir progressivament o reformar subvencions que perjudiquen la biodiversitat en, almenys, 500.000 milions de dòlars a l’any, al mateix temps que augmentaran els incentius per a la conservació i el seu ús sostenible.

Prevenir l’arribada d’espècies exòtiques invasores i impedir-ne l’establiment en les diferents zones geogràfiques és un altre dels punts de l’acord, que preveu també reduir a la meitat el malbaratament alimentari i rebaixar significativament el consum excessiu i la generació de residus. El text exigeix a les grans empreses i institucions financeres que controlin, avaluïn i divulguin els seus riscos, dependències i impactes sobre la biodiversitat.

Entre les fites per al 2050, hi ha aturar l’extinció induïda per l’home de les espècies amenaçades conegudes actualment i reduir deu vegades la taxa d’extinció i el risc d’extinció de totes les espècies. També es preveu repartir de manera justa i equitativa els beneficis monetaris i no monetaris derivats de l’ús dels recursos amb els pobles indígenes i les comunitats locals, i, en paral·lel, utilitzar els seus coneixements per contribuir a la conservació i a l’ús sostenible de la biodiversitat.

Per aplicar plenament el Marc Mundial sobre Biodiversitat de Kunming-Mont-real (Cop15), es treballarà per aconseguir prou recursos financers per assolir els pactes, així com per tancar progressivament el dèficit de finançament de la biodiversitat de 700.000 milions de dòlars l’any.

LES XIFRES

200.000
milions
de dòlars l’any es destinaran d’aquí al 2030 per restaurar i protegir la biodiversitat.
20.000
milions
de dòlars l’any proporcionaran els països rics als que estan en via de desenvolupament d’ara al 2025.

“Avenç” per als ecologistes

Les organitzacions ecologistes van qualificar de “gran avenç” l’acord aconseguit ahir en la cimera de la biodiversitat (Cop15) de Mont-real però van demanar concreció perquè no es converteixi en lletra morta. El responsable de conservació de SEO/BirdLife, Juan Carlos Atienza, va advertir de la necessitat de fixar “un full de ruta clar” per saber com executar l’acord, a més de buscar la manera d’“escurçar els períodes de temps” entre un acord i un altre. El director general de WWF Internacional, Marco Lambertini, per la seva part, va advertir, en un comunicat, que l’objectiu acordat de revertir la pèrdua de la biodiversitat per al 2030 “podria veure’s soscavat” no només per una aplicació “lenta”, sinó per la “falta de mobilització dels recursos promesos”. A més, va sol·licitar que es tractin “adequadament” qüestions d’especial rellevància, com “la protecció d’ecosistemes intactes i la lluita contra la producció i el consum insostenibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tensió a l’orient mitjà

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona