Política

unió europea

La Defensora del Poble Europeu creu que “poden sorgir” noves trames corruptes

O’Reilly lamenta que no existeixi un organisme de control ètic independent

Després del sisme provocat a Brussel·les per la trama de presumptes suborns a eurodiputats que esquitxa a Qatar i el Marroc, ara la Defensora del Poble Europeu, Emily O’Reilly, tem que puguin sorgir nous casos similars que impliquin més països.

“Sospito que poden sorgir nous casos, però haurem d’esperar i veure. Presumiblement, la investigació que està duent a terme la policia belga i altres faran que surtin més coses també”, avisa O’Reilly en una entrevista telemàtica amb Efe.

La màxima encarregada d’investigar les reclamacions per males pràctiques dels organismes europeus denúncia que l’Eurocambra té “un sistema bastant feble” per a controlar els conflictes d’interessos i garantir la rendició de comptes. “Si un país extern (a la Unió Europea), tracta d’influir en el Parlament, no té per què donar-se d’alta en el registre de transparència. Òbviament, això significa que les coses poden fer-se sense escrutini públic”, lamenta O’Reilly.

La Defensora del Poble veu amb bons ulls les mesures que ha pres l’Eurocambra per a respondre a l’escàndol, i que impliquen paralitzar els processos legislatius que d’alguna manera hagin de veure amb Qatar i prohibir l’entrada de persones que representin els interessos de l’emirat a la seu del Parlament.

Així i tot, O’Reilly reclama accions més generals per a abordar el problema de manera estructural i, en concret, insta tant l’Eurocambra com a la Comissió Europea a crear un organisme de control ètic independent.

“El Parlament va votar per una immensa majoria suspendre com a vicepresidenta a Eva Kaili, l’eurodiputada que està en el centre de la trama. Però les coses no canviaran de veritat fins al dia en què el Parlament voti, amb aquesta mateixa majoria, a favor de crear un organisme de control ètic independent”, assegura.

La Defensora del Poble Europeu afirma que aquesta era una promesa que va fer la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, abans de ser investida en 2019 i li retreu que, tres anys després, encara no existeixi una proposta formal de l’Executiu comunitari sobre aquest nou organisme ètic i lamenta que la que va plantejar el Parlament hagi estat, segons ella, “afeblida per raons polítiques”.

Per a evitar futurs casos com l’actual trama de presumptes suborns vinculats a països aliens, O’Reilly diu que és necessari que la Unió Europea (UE) actuï sabent que el “poder que té” en el món pot obrir la porta a la corrupció.

Amb tot, la Defensora del Poble Europeu ofereix a les institucions de la UE, i al Parlament en particular, l’“ajuda” de l’ens que ella dirigeix per a avançar cap a l’objectiu compartit d’aconseguir “un sistema anticorrupció que funcioni”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona